Hlavní obsah

Dobruška jinýma očima

Novinky, Dana Ehlová

Letní pobyt skupiny mladých architektů v Dobrušce v podobě workshopu nazvaného Dobruška jinýma očima měl 19. října druhé pokračování. Vedoucí skupiny Mgr. Petra Karlová přijela diskutovat s občany i vedením města o námětech, které tehdy vznikly a na závěr akce byly představeny veřejnosti.

Foto: Dana Ehlová

Mgr. Petra Karlová se do Dobrušky vrátila v krátké době již podruhé, aby představila pohled na město jinýma očima.

Článek

Mladí architekti pracovali v pěti skupinách, a tak vzniklo pět nových pohledů a zároveň námětů na možné změny či zlepšení ve městě F. L. Věka, které jsou v současné době představeny ve vestibulu Společenského centra Kina 70.

Na úvod druhého setkání seznámila Petra Karlová přítomné s podmínkami veřejných soutěží a možnostmi spolupráce architektů s vedením měst obecně.

Poté se znovu dotkla pěti výstupů z letního workshopu, které mohou být náměty pro možné směřování města F. L. Věka v budoucnu. K nejzajímavějším jistě patří návrh netradičních odpočinkových tras podél vodních toků, jejichž realizace by sice v současné době narazila na soukromé vlastnictví pozemků v dotčených lokalitách, přesto je zajímavým pohledem na možnost aktivního odpočinku uprostřed zeleně.

Jedním z nejcennějších faktů, které workshop přinesl, je však veřejná diskuse nad vzhledem Dobrušky, možnými změnami a směřováním města v této oblasti, jíž se vedle nejužšího vedení radnice zúčastňují především zastupitelé, od nichž impuls k uspořádání workshopu vzešel, a samozřejmě také občané.

Proto bylo zajímavé sledovat poměrně bohatou diskusi nad tématy, jakými jsou například možné (či nemožné) přemístění autobusového nádraží nebo rekonstrukce Kulturního domu v návaznosti na změny v Archlebových sadech, kterých je součástí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám