Hlavní obsah

Dobrovolníci měli sraz v ostravském domově Slunečnice

Novinky, Josef Zajíc

Vánoční akci, která se konala v domově Slunečnice v Ostravě-Porubě v pondělí 10. prosince, představovalo setkání dobrovolníků, kontaktních osob, koordinátorů dobrovolníků a pracovníků DC ADRA Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Účastníky již 5. setkání dobrovolníků přivítala vedoucí DC ADRA Ostrava Ing. Dagmar Hoferková.

Článek

Při slavnostním večeru 10. prosince v domově Slunečnice v Ostravě-Porubě byli postupně drobnými dárky odměněni všichni dobrovolníci a jejich kontaktní osoby v Moravskoslezském kraji. Při setkání se hovořilo o dobrovolnických centrech, jak fungují, jaké jsou problémy, které se postupně řeší, a zúčastnění dobrovolníci sdělili své, mnohdy úsměvné, příběhy ze své práce.

Podle vedoucí DC ADRA Ostrava Ing. Dagmar Hoferkové jsou v Moravskoslezském kraji celkem tři hlavní centra dobrovolnické práce - a to v Ostravě, Frýdku-Místku a v Havířově. V těchto centrech pracují supervizoři, kteří dobrovolníky vyhledávají, školí a předávají kontaktním osobám. Ti pracují v jednotlivých zařízeních v Moravskoslezském kraji. Kontaktní osoba pracuje s dobrovolníkem. Ten v jednotlivých centrech věnuje aspoň jednu hodinu týdně osamělému člověku nebo dítěti. Činnost dobrovolníků je velice prospěšná a v podstatě nenahraditelná. V Moravskoslezském kraji pracuje dobrovolně, bez nároku na jakoukoliv odměnu, v 60 zařízeních asi 1000 dobrovolníků.

Ke své dobrovolnické práci se vyjádřil jeden z oceněných Josef Hierzer. "K dobrovolnictví mě přivedlo to, že jsem věřící člověk. ADRA je organizace, která byla založena adventní církví, s níž mám velice dobré kontakty. Prostřednictvím ředitele ADRY Jana Bártů jsem se do ADRY a k dobrovolnictví dostal. Snažím se svůj volný čas věnovat těm, kteří to nejvíce potřebují, protože většinou nemají nikoho, kdo by je navštěvoval. Jsou osamoceni. Proto si přijdu s nimi popovídat, pohladit na duši," uvedl Josef Hierzer.

Asi sedmdesáti dobrovolníkům, kontaktním osobám a pracovníkům DC ADRA přišel za jejich potřebou práci poděkovat kulturním vystoupením kytarista Pavel Honus a Folklorní soubor Morava.

Reklama

Výběr článků

Načítám