Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči z osoblažského výběžku změřili síly

Novinky, Petra Veselá

Sobota 20. dubna v Liptani na Osoblažsku patřila dobrovolným hasičům z okolí. Na fotbalové hřiště místní tělovýchovné jednoty se jich sjely desítky, aby mezi sebou změřili své síly.

Foto: Veronika Sztyperová

V Liptani soutěžili dobrovolní hasiči

Článek

Nebe nad Liptaní bylo celou sobotu, jako když ho přetřete nepěknou šedí a tu a tam z něj i skráplo. Všude kolem fotbalového plácku TJ Liptaň byla mlha taková, že by se dala krájet. Nepřízeň počasí však dobrovolné hasiče z širokého okolí v jejich záměru neodradila. Sjeli se na jedno místo jakoby byl zrovna vyhlášen požární poplach. Přestože jim počasí příliš nepřálo, jejich cíl byl jasný - ukázat všem, že jsou připraveni zachraňovat životy i majetky ostatních.

„To víte, že se vstávalo při sobotě všelijak, ale jsem soutěživý typ a tady má naše družstvo šanci se pořádně předvést. Přece netrénujeme jen pro zábavu,“ řekl hned po dojezdu jeden z dobrovolných hasičů.

Ačkoliv soutěž zdaleka nepatřila mezi ty nejprestižnější, na lítý boj mužů a žen v hasičských mundůrech se přišla podívat spousta zvědavců. Těžko říct, kdo komu fandil. Mnohým šlo totiž jen o to, podpořit dobrovolné hasiče v jejich odhodlání.

„Přišla jsem se podívat na kamarádku, která je tady se svým družstvem. Známe se už od dětství a vím, že v požárním sportu je prostě dobrá. Držím jejímu týmu palce,“ prozradila s úsměvem paní Jana z Osoblahy, která si našla před soutěží místo s dobrou vyhlídkou tak, aby na svou kamarádku a její výkony dobře viděla.

Klání „dobrovolníků“, jak si sami mezi sebou jednoduše říkají, bylo rozděleno místně, mezi okrsky Osoblaha a Město Albrechtice, a navíc do kategorií muži a ženy. Soutěžilo se v požárním útoku, a to ve dvou kolech, a rovněž v pořadovém cvičení. Původně byla v plánu také štafeta 4 x 100 metrů, která však byla kvůli nepřízni počasí rozhodnutím dozorující jury zrušena. Přesto se přihlížející dočkali parádní podívané a také obdivuhodných výkonů. Dlužno podotknout, že mnohým soutěžícím přitom už dávno nebylo dvacet.

Vítězi se ale přece jen mohli stát jen ti nejlepší, a tak se také stalo. Za okrsek Osoblaha se v kategorii muži na prvním místě umístila Liptaň, v kategorii ženy se radovaly Slezské Rudoltice.

V okrsku Město Albrechtice zvítězili muži z Vraclávku, který na své dobrovolné hasiče může být náležitě pyšný, o to více, že z prvního místa se radovaly i dobrovolné hasičky z této obce. Soutěžní klání dobrovolných hasičů z osoblažského výběžku se nakonec více než vydařilo. Muži a ženy, kteří část svého času obětují nácvikům a údržbě hasičské a mnohdy velmi staré techniky opět ukázali, že jsou připraveni se kdykoliv poprat s ohnivým kohoutem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám