Hlavní obsah

Dobře utajená a skvostně opravená Tančírna v klínu Rychlebských hor

Novinky, Vratislav Konečný

Rychlebské hory na Jesenicku nejsou zrovna z nejnavštěvovanějších koutů republiky, přestože je tu nádherně. Hluboké lesy, čisté potoky, vodopády a také Tančírna. Nádherný dřevěný objekt, kterému hrozil zánik, uvažovalo se o jeho demolici. Jenže, trochu to tu připomíná Cimrmanovu Hospodu na mýtině.

Foto: Vratislav Konečný

Secesní pavilon Tanečnice

Článek

Nějak se o návštěvníky moc nestojí, mohli by to prý poškodit. A tak se Tančírna raději nepropaguje. Nebo jen v užším okruhu.

Díky biskupovi

Dřívější vyhledávaná a velmi oblíbená výletní restaurace s penzionem na Račím potoce byla proslulá právě svým velkým sálem, kde se tančilo. Postavili ji v secesním slohu v letech 1906 až 1907 díky vratislavskému biskupovi Georgu von Koppovi, velmi pokrokovému církevnímu hodnostáři. V průčelí je také nápis nesoucí jeho jméno Georgshalle. Ještě v půli minulého století se tu pořádaly taneční zábavy, a to se jedná o jeden z nejodlehlejších koutů této oblasti.

Objekt šel v druhé polovině století z ruky do ruky, majitelé zanedbali údržbu a nakonec se uvažovalo o tom, zda ho zbořit nebo rozebrat a postavit jinde. Dokonce se uvažovalo, že by mohla sloužit jako kulisa ostravskoslezského hradu.

V roce 2007 ho koupila obec Bernartice a nádherně a nákladně zrekonstruovala. Tančírnu v roce 2015 otevřeli veřejnosti, sál slouží jako kulturní, pořádají se tu různé akce. Například koncerty nebo literární večery i výstavy. V přízemí je kavárna s výbornou kávou a skvělými cukrovinkami a infocentrem. Vše by se zdálo v pořádku, jen jedno je trochu mimo.

Raději zůstat stranou ruchu? 

Jedinou upoutávku na Tančírnu jsem potkal cestou z Jeseníku asi po pěti kilometrech. Pak nastalo informační ticho, až v infocentru v Javorníku mi na mapě ukázali kudy tudy. To musíte na Račí potok a tam to najdete. Ale na Račí potok se nechytne ani navigace.

Tančírna ale rozhodně není mrtvým místem. Když ji Bernartice koupily roku 2007 od Českých drah jako posledního majitele, vzaly na sebe hodně velký závazek. Stále šlo o peníze, na rekonstrukci nikdo nechtěl přispět, dotaci získaly až v roce 2014.

Tančírna je opravdu nádherná, další podobný pavilon neznám. Jen ta propagace jako by byla raději utajená. Možná se bojí devastace, i takový názor jsem tu zaslechl. Jenže to je trochu opatrnické.

Nádherná krajina

Přitom objekt leží v jednom z nejhezčích údolí Rychleb. Se zříceninou hradu Rychleby / Reichenstein na vršku, moc toho z něj nezbylo, a hezkými vyhlídkami z rulových skalních útvarů Čertovy kazatelny. Centrální skála opravdu připomíná kazatelnu, váže se k ní pověst o ďáblovi, který za švédského řádění v kraji sváděl sedláka ke vyzrazení ukrytu lidí. Ten čerta přelstil a s pomocí dalších pobili Švédy.

Nedaleko stojí pozůstatky výletního altánu, nejlepší léta má za sebou.

U Tančírny stojí přístřešek pro nocležníky s krbem a blízkým prameníkem, na vandru krajinou znamenitá věc, patřící Lesů ČR.

Než dojdete k Tančírně, narazíte na restauraci Račí údolí, u které je i chatový tábor, přes potok hřiště, pro nenáročnou dovolenou ideální podmínky.

V Javorníku stojí zámek Jánský vrch, najdete tu skvostné Nýznerovské vodopády a skalní Venušiny misky.

Reklama

Výběr článků

Načítám