Hlavní obsah

Do světa dámského luxusu v podobě perličkových kabelek lze nahlédnout v muzeu v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum v Ústí nad Orlicí nabízí inspiraci na dárek pod vánoční stromeček pro nastávající plesovou sezónu v rámci instalované výstavy zapůjčených exponátů z korálků Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Foto: Stanislava Dvořáková

Celoperličková a semišová psaníčka s perličkovými aplikacemi z let 1975-90, navržená Jarmilou Hlavovou.

Článek

S kabelkou z perliček se každá dáma může stát hvězdou plesu je doporučením k prohlídce výstavy v ústeckém muzeu, kde na zapůjčených exponátech z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou lze obdivovat krásu kabelek a módních doplňků vyrobených z perliček a perel ze skla, dřeva a plastických hmot.

Při pohledu na řadu perličkových kabelek se vybaví vzpomínka na uchované skvosty babiček, které se staly jejich nezbytným doplňkem při návštěvě společenských událostí a plesů. Není to však jen minulost, neboť na výstavě se snoubí historie se současností.

Perličky a perly jsou již po staletí oblíbeným dekoračním materiálem oděvních doplňků i samotných oděvů. Jejich užití pro zdobení a výrobu  váčků a taštiček se datuje od 18. století.

Tuto historii prezentují exponáty zapůjčené z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, současnost firma Atlas Bijoux Zásada.

K vidění jsou původní váčky zdobené náročnými květinovými motivy, stahované hedvábnou stužkou, typické pro módu 18. a 19. století. Ty se pak postupně proměnily v kabelky zasazené do kovového rámečku s dobovým dekorem vycházejícím ze soudobého výtvarného umění.

Kolem roku 1928 nastupuje móda bižuterie a kabelek z dřevěných perel, kdy na zhotovení jedné kabelky bylo zapotřebí až 10 000 perel a staly se vývozním artiklem i na americký trh. Tento trend je spojován s oblibou dřevěných náhrdelníků a doplňků slavné tanečnice Josefiny Backerové. Móda těchto kabelek však po druhé světové válce opadla a tak v roce 1946 byla jejich výroba ukončena.

Návratem byly kabelky vyráběné v šedesátých letech 20. století z plastových perel v městyse Zásada a jejich design je spojen především se jménem výtvarnice Jarmily Hlavové. Od roku 1999 působí v Zásadě firma Atlas Bijoux, která se v současné době zabývá výrobou celoháčkovaných a textilních kabelek s perličkovými aplikacemi.

Pro současnou výrobu se používají broušené a kulacené perličky, které jsou zpracovávány tkaním, našíváním, nejčastěji háčkováním na organtýn a kanavu. To přineslo rozšíření sortimentu na další doplňky, a to límce, opasky, penály, peněženky, pouzdra na brýle a mobily. Perličkové aplikace se staly také ozdobou dámských společenských šatů. Vedle domácího trhu se perličkové výrobky vyváží do Německa, Itálie a Japonska.

O celosvětové oblibě perličkových doplňků svědčí i ukázka výrobků zahraničních producentů, mezi kterými se nachází perličkové kabelky z Rakouska, Hongkongu a Číny, psaníčko z Panamy a peněženka z Kanady. Kabelky z Indie a Etiopie včetně psaníčka ze Španělska jsou pak zdobeny perličkami jabloneckého původu.

Zajímavá výstava bude otevřena od 15. prosince do 21. února 2016 s možností návštěvy v úterý až pátek od 9.00 do 17.00 hodin s polední přestávkou od 11.30 do 12.30 hodin. V sobotu, neděli a ve svátek pak od 13.30 do 17.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám