Hlavní obsah

Do střehu! Březen bude ve vile Stiassni patřit šermířům

Novinky, Kateřina Konečná

Po celý březen bude prohlídková trasa ve vile Stiassni doplněna o unikátní exponáty originálních chladných zbraní od 16. století po současnost. Výstava startuje v pátek 3. března večer vernisáží a již v sobotu 4. března vilu oživí šermířská vystoupení v rámci prohlídek.

Foto: Kateřina Konečná

Šermířské vystoupení ve vile Stiassni

Článek

Šermířské zbraně se do vily sjely hned z několika objektů, jako je zámek v Lysicích, hrad Bítov či Technické muzeum v Brně. Návštěvníci se tak mohou těšit na ukázky zbraní starých i několik set let.

Výstava přiblíží vývoj tohoto vznešeného umění od 16. století až po současnost. Nevynechá ani zmínku o době první republiky, kdy byla postavena právě vila Stiassni. Dcera stavitelů vily byla za první republiky vášnivou šermířkou, a právě tato skutečnost se stala inspirací k uspořádání této výstavy.

Autorem odborných textů je Maître tireur d'armes Jaroslav Vaculík, který se v šermířském prostředí pohybuje přes 20 let a šerm dokonce sám vyučuje. Pod jeho vedením budou v sobotu 4. března (v 10, 11, 12, 13 a 14 hodin) součástí prohlídek vily šermířské exhibice s ukázkou šermířského duelu a výukou francouzské školy šermu. Tak tedy „En garde! Do střehu!“ ve vile Stiassni.

Na prohlídky doporučujeme rezervaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám