Hlavní obsah

Do Smržovky zavítali čeští krajané z Chorvatska

Novinky, Eva Jarošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem deseti tisíc lidí se v Chorvatsku hlásí k české národnosti a mluví česky. Mají i vlastní školy, dodržují naše tradice, vydávají časopisy a sdružují se ve spolcích. Dokonce jsou i celé vesnice, kde je většina Čechů. Desítka z nich, profesí učitelé, strávila tento týden v České republice.

Foto: Eva Jarošová

Tanja Novotná Golubičová ukazuje časopisy, které v Chorvatsku vycházejí v češtině.

Článek

Přijeli na pozvání společnosti Služby a školení MB, která pro ně zorganizovala kurz logopedie.

„Je to pro nás velmi užitečné, jsou některé hlásky, které se v chorvatštině vůbec nevyslovují. Znalosti načerpané na kurzu se budou našim učitelům velmi hodit. Jsme za umožnění takového vzdělávání velmi vděční,“ vysvětlila Tanja Novotná Golubićová, náměstkyně hejtmana  Bjelovarsko – bilogorského kraje – kraje s největším počtem Čechů.

Je první českou zástupkyní ve vedení kraje v historii. Sama má české rodiče, chodila do české školy. Česky mluví i na své děti, a jelikož si vzala za muže Chorvata, vyrůstají v bilingvním prostředí.  

Češi se do této oblasti přestěhovali už za Rakouska-Uherska. V okolí Daruvaru byla vojenská oblast, po skončení bojů zůstala prázdná. Je tam velmi úrodná půda. Podle tehdejších zákonů lidé mohli získat půdu v Chorvatsku desetkrát levněji než v Čechách. Několik skupin se tam tak přestěhovalo z celé České republiky.

Vznikly české osady, některé přetrvaly dodnes. Byly založeny spolky. V současnosti jich jsou už tři desítky, nejstaršímu je sto let. Dlouhou tradici má také ochotnické divadlo. Česká menšina pořádá jednou za dva roky dožínky, kterých se účastní více než tisícovka lidí. Představují se tam spolky, přibližuje česká kultura.

Funguje tam i vydavatelství Jednota. Vydává týdeník pro dospělé, pro děti pak nejstarší dětský časopis v Chorvatsku Dětský koutek, knihy a výukové materiály pro české školy.

Kromě Daruvaru je pro českou menšinu významná obec Končenice - tam jsou Češi většinovým národem. Je tam též česká škola. Právě z Končenice přijeli učitelé do Smržovky.

„Pro nás je velmi důležité obnovovat jazyk s rodilým mluvčím. Zde se český jazyk vyvíjí trochu jiným směrem než u nás, proto je potřeba být v kontaktu,“ podotkla Tanja Novotná Golubićová s tím, že kvůli tomu jejich učitelé jezdí do České republiky každý rok.  

Navíc na českých školách v Chorvatsku vždy působí dva učitelé, kteří tam přicházejí z Čech. Pro naše krajany v Chorvatsku byl kromě výuky připravený i kulturní a turistický program. Ve čtvrtek navštívili Základní školu Smržovka a Krajský úřad Libereckého kraje. V pátek je čeká odjezd domů.   

Reklama

Výběr článků

Načítám