Hlavní obsah

Do školních oprav šly v Bohumíně milióny

Novinky, Lucie Balcarová

Nový školní rok začal v bohumínských školách i školkách bez komplikací. Stavební firmy stihly dokončit všechny naplánované prázdninové opravy. Bohumín do nich letos vložil téměř 9 miliónů korun. Školáci už využívají nové toalety, podlahu v tělocvičně i rekuperační jednotky na výměnu vzduchu.

Foto: Pavel Čempěl

Bohumínský dům dětí a mládeže Fontána dostal o prázdninách novou fasádu.

Článek

Nejvíce peněz si vyžádala šestice výměníků vzduchu v ZŠ Bezručova poblíž zdejších železáren. Objevily se nově ve všech třídách. Radnici přišly na 1,3 miliónu korun.

„Fungování rekuperačních jednotek se nám maximálně osvědčilo. Devět jsme jich nainstalovali vloni i letos v ZŠ Beneše v centru Bohumína a ukázalo se, že mají jednoznačně pozitivní vliv na zdraví a výuku dětí. A protože jsme vloni ušetřili poměrně dost peněz, zastupitelé schválili navýšení rozpočtu na instalaci těchto přístrojů do všech šesti tříd této školy,“ sdělil místostarosta Bohumína Igor Bruzl. Spolu s ozdravnými pobyty a kotlíkovými dotacemi jde o další krok Bohumína v boji se znečištěným ovzduším.

Novou podlahu v tělocvičně se speciálním odpružením už testují žáci, kteří docházejí do školy na třídě Dr. E. Beneše. A nejen oni. Slouží i tanečníkům z místních souborů Radost a Impuls, kteří zde trénují.

„Z té původní podlahy nezůstalo zhola nic. Zvolili jsme netradiční řešení, má speciální odpružení s trojitým roštem. Takové nemají široko daleko. Pro tuto variantu jsme se rozhodli kvůli velkému vytížení tělocvičny. Dopoledne ji využívají školáci, odpoledne zase tanečníci. Šetrnější je teď podlaha nejen ke kloubům sportujících,“ doplnil místostarosta Bruzl. Výměna přišla město na 900 tisíc korun.

Ve dvou školách na děti po letních prázdninách čekaly nové toalety. Dočkala se jich malotřídka v Záblatí i tři podlaží v sídlištní škole na ulici Čs. armády v centru Bohumína. Do rekonstrukcí sociálních zařízení šly celkově dva miliony korun. Mají teď nejen novou dlažbu, obklady, topení a dveře, ale také sanitu, tedy toalety a umyvadla. Součástí oprav byly i výměny rozvodů vody.

Před prázdninami stihlo město nainstalovat do zahrad svých mateřinek nové atrakce, jako například lanové dráhy, prolézačky či houpadla za 700 tisíc. Za stejnou částku se letos opravila také další část turistické základny, kterou má Bohumín v Jablunkově-Návsí a kde tráví desítky bohumínských dětí léto na táborech. Ty pro ně každoročně pořádá městský Dům dětí a mládeže Fontána, který má základnu pod svou správou.

A i ten se letos dočkal rekonstrukce. Jeho sídlo v centru Bohumína za parkem Petra Bezruče dostalo totiž v rámci letních oprav novou fasádu za 1,2 miliónu korun. Zároveň radnice investovala další jeden milion korun do obnovy umělého povrchu na atletickém oválu při základní škole Čs. armády.  

„Součástí rekonstrukce bylo i kompletní nalajnování celé běžecké dráhy i dálkařského a tyčkařského sektoru. Povrch se měnil se po čtrnácti sezónách a odhadujeme, že by měl vydržet dalších deset let,“ uzavřel Bruzl.

Reklama

Výběr článků

Načítám