Hlavní obsah

Do prvních tříd v Příbrami nastoupí přes čtyři sta dětí

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápisy do prvních tříd základních škol v Příbrami jsou v zatím stále v průběhu, některé školy již mají zápis za sebou a čísla ukazují, že podle předpokladu nastoupí v září do školních lavic víc než 400 dětí. Počet odkladů se pohybuje kolem deseti procent.

Foto: ZŠ pod Sv. Horou

Rodiče mohli sledovat průběh zápisu a výkon svých dětí.

Článek

Jako první proběhl zápis na Základní škole pod Svatou Horou. „Se svými zákonnými zástupci dorazilo celkem 70 dětí, další dvě děti máme ještě nahlášeny, jelikož rodičům první termín nevyhovoval. Budeme tedy otevírat tři první třídy, což nám moc těší,” uvedl ředitel školy Mgr. Roman Behún.

Zápis proběhl také na nově samostatné základní škole Bratří Čapků. Potvrdilo se, že zájem o tuto školu roste. „K zápisu přišlo 68 dětí, jedno dítě ještě přijde k dodatečnému zápisu kvůli nemoci, celkem tedy máme 69 dětí a odhadujeme 6 odkladů. To pro nás znamená otevřít tři první třídy, za což jsem moc ráda,” okomentovala výsledek zápisů ředitelka školy Mgr. Alena Mašiková.

Další známá čísla o počtu dětí, které k zápisům dorazily, přidává radní pro oblast školství, Ing. Juraj Molnár: „Základní škola Březové Hory přivítala celkem 54 dětí, Základní školu Jiráskovy sady navštívilo 71 předškoláků a na Základní školu 28. října přišlo se svými rodiči 127 dětí.”

Zápisy si každá škola organizuje podle svého uvážení, někde jsou tematicky zaměřené, jinde se rozhodnou školy zapojit svoje žáky jakožto průvodce. Co  se ale příliš neliší, je průběh zápisu. Děti mají poznávat základní barvy a tvary, nakreslit lidskou postavu, říct básničku či zazpívat písničku, postavit věž z kostek nebo projít jednoduchou překážkovou drahou. V dnešní době není výjimkou ani práce s interaktivní tabulí nebo tablety, na kterých děti například přiřazují k obrázkům zvířátek správný počet.

„Školy byly na zápisy dobře připravené, vedení škol i vyučující berou zápisy skutečně zodpovědně a jsem rád, že vše probíhá bez potíží. Procento odkladů se nijak nebude vymykat jiným letům, bude činit 10 až 15 procent. Velmi mě těší, že se potvrdil trend vyššího zájmu o ZŠ Bratří Čapků, kde ladili zápis v rámci Povídání o pejskovi a kočičce, což je vzhledem k názvu a umístění školy v ulici Bratří Čapků symbolické. Jednotlivé zápisy navštěvuji a vše jde, jak má. Věřím, že se dětem, které v září do školních lavic usednou, bude ve školách líbit a prožijí na nich devět příjemných let. Ze strany rodičů jsem nezaznamenal žádnou negativní připomínku,” dodal Molnár.

Reklama

Výběr článků

Načítám