Hlavní obsah

Do prevence Alzheimerovy choroby se může zapojit každý

Novinky, Dana Lipovská

Alzheimerova choroba, jejíž "příchod" se předpokládá spíše u starších lidí, se nemusí rozvinout naplno nebo vůbec. Někteří lidé mají velmi dobře vyvinuté obranné mechanismy a jejich mozek dokáže účinně po dlouhou dobu kompenzovat změny, ke kterým dochází vlivem nemoci.

Foto: archiv FNUSA
Článek

Důležité je, že tyto obranné mechanismy můžeme sami pěstovat a zvyšovat, například dodržováním zdravého životního stylu. Prevence tak může pomoci už ve středním věku, což je v rámci Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby, který připadá na 21. září, důležitá informace.

Při onemocnění Alzheimerovou chorobou ubývají pozvolně mozkové buňky v určitých oblastech mozku. Nejvíce bývá postižena krátkodobá paměť, i když mohou být od počátku zasaženy i jiné kognitivní (poznávací a duševní) funkce. Člověk zapomíná, má poruchy úsudku, mohou se objevit poruchy chování, úzkost, deprese nebo apatie, postupně dochází ke ztrátě soběstačnosti. Alzheimerova nemoc se typicky rozvíjí po 60. roce života a četnost onemocnění se s věkem zvyšuje.

„Samozřejmě ne všichni lidé nad 80 let trpí demencí, ale riziko, že v tomto věku budete mít takový problém, je až 50 procent,” uvedla prof. Irena Rektorová z I. neurologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU.

Příčiny choroby zatím nejsou objasněny, vznik a průběh Alzheimerovy nemoci však můžeme sami ovlivnit.

„Minimálně do té míry, že budeme dbát na zdravý životní styl. Důležité jsou přiměřené fyzické a duševní aktivity během celého života, udržování sociálních kontaktů především v seniorském věku, ale také zdravá výživa a správná životospráva,” objasnila profesorka Rektorová s tím, že riziko Alzheimerovy choroby zvyšuje kouření, vysoký krevní tlak, vyšší cholesterol nebo obezita.

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně se pacienti s Alzheimerovou chorobou léčí v Centru pro kognitivní poruchy na I. neurologické klinice. V jejím Mezinárodním centru vědeckého výzkumu (ICRC) se výzkumem této nemoci zabývají zejména týmy Kognitivní poruchy a demence a Neurovědy a stárnutí v translační medicíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám