Hlavní obsah

Do Mikulova na folklorní festival Sousedé dojedou i z Nového Mexika

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Folklorní festival Sousedé se bude letos v Mikulově konat už po devatenácté. Vystoupí na něm místní, ale i folklorní soubory ze Slovenska a Nového Mexika.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Festival začne už v pátek 7. srpna, kdy bude na Náměstí tradičně zarážena hora. Starobylý vinařský zvyk předvede Národopisný soubor Pálava, který společně s vinařským spolkem Moravín Mikulov festival pořádá.

„Ve vinařském stanu se budou v pátek i sobotu degustovat vína mikulovských vinařů i vína ze sousedních vinařských obcí,“ prozradil Vojtěch Pazderka, předseda vinařského spolku. Páteční degustace začne v 18 hodin a bude k ní hrát cimbálová muzika, v sobotu se bude víno rozlévat už od 10 hodin po celou dobu festivalu.

Sobotní dopoledne se bude na několika místech v centru Mikulova tančit, postarají se o to hostující folklorní soubory. Ty se v rámci programu Roztančené město představí mikulovským i turistům před kavárnami, radnicí či Dietrichsteinskou hrobkou.

Festivalový program bude pokračovat od 14 hodin na pódiu, kde se představí Národopisný soubor Pálava a Pálavští senioři za doprovodu cimbálové muziky Píšťalenka. Z Českého Krumlova přijede soubor Růže, ze slovenského Martina foklórny súbor Kalužiar a letošní raritou bude soubor Conjunto Artistico Saacbé Fuego Nuevo z Nového Mexika.

Akce patří k jedné z největších folkloristických událostí sezóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám