Hlavní obsah

Do lotyšské Rigy zamíří 25 trolejbusů ze Škodovky

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Škoda Electric dodá 25 nových trolejbusů do Rigy. Lotyšské hlavní město uplatnilo již druhé zúčinění smlouvy na tato vozidla a celkem bude koncem roku vozit tamější cestující padesát nejmodernějších trolejbusů.

Foto: Škoda Transportation

České trolejbusy budou jezdit v lotyšské Rize.

Článek

Škodovka uzavřela kontrakt na dodávku až 125 trolejbusů v červenci 2013.

"Plzeňská Škoda dodá v průběhu několika let do lotyšské metropole nízkopodlažní kloubové trolejbusy typu Škoda 27 Tr v celkové hodnotě až 2,6 miliardy Kč. Součástí smlouvy je navíc možnost uplatnění opce na dalších 38 trolejbusů. První trolejbusy byly do Rigy dodány v průběhu loňského roku a letos dochází k další objednávce. Potvrzuje se, že je místní dopravní podnik s našimi výrobky spokojen," říká Petr Kasenčák, vedoucí obchodního úseku divize Trolejbusy Škody Electric.

Trolejbusy Škoda 27 Tr pro Rigu jsou vybaveny pomocným diesel-agregátem určeným pro jízdu i mimo trakční vedení. Součástí vybavení je rovněž klimatizace a moderní informační systém včetně zařízení pro zjišťování počtu cestujících. V Rize jsou škodovácké trolejbusy oblíbené již několik desetiletí.

První vozy byly do Rigy dodány už v roce 1955. Současná zakázka navazuje na 150 nízkopodlažních trolejbusů Škoda 24 Tr za zhruba 1,5 miliardy korun, které byly dodány v letech 2007 až 2009. Kromě trolejbusů jezdí v Rize také moderní nízkopodlažní tramvaje ForCity Alfa.

Škoda Electric letos vyhrála i další zajímavý kontrakt na dvacet pět nových vozidel pro město Guadalajara. Škodovka bude vozidla vyrábět společně s tamním významným výrobcem autobusů, firmou Dina.

Společnost loni vyrobila rekordních téměř 300 trolejbusů a navíc získala několik velice zajímavých zakázek. Jedná se například o dodávku kompletní elektrovýzbroje pro až 108 trolejbusů do maďarského hlavního města Budapešti nebo o nové výzbroje a montáž 49 trolejbusů pro italskou Bolognu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám