Hlavní obsah

Do litevské Klajpedy za delfíny, kteří umějí pobavit, dojmout i pomáhat

Novinky, Jana Vančatová

První setkání s delfínem je neopakovatelný zážitek, inteligence těchto živorodých savců je velmi vysoká, většina vědců jejich intelekt považuje za srovnatelný s lidským. Stejně jako lidé, i delfíni se stále rozvíjejí a zdokonalují. Delfín skákavý je tak inteligentní, že dovede s lidmi spolupracovat.

Foto: Jana Vančatová

Litevské Delfinárium v Klajpedě bylo otevřeno v roce 1994, zpočátku se orientovalo především na představení s delfíny

Článek

Delfinárium na Kuršské kose bylo otevřeno v roce 1994. První delfín byl zakoupen a přepraven letecky z krymského Sevastopolu. Delfíni jsou atrakcí show, při kterých celoročně diváci obdivují v krytém bazénu program trvající zhruba 40 minut, nabízející zábavu i edukační část – základní informace o delfínech.

Že přirozeností delfína skákavého jsou různě vysoké a daleké skoky, již napovídá jeho jméno, ale vidět jej malovat obrazy, tančit rock and all nebo „ploužák“ s trenérkou, to je opravdu zážitek, který rozjitří vaše emoce. Společný výcvik je baví, jsou nesmírně hraví a samozřejmou odměnou jsou ryby i pochvaly trenérů.

Od roku 2002 byly zahájeny individuální lekce komunikace s delfíny, z nichž se postupně vyvinul jediný evropský asistovaný program zaměřený na podporu autistických a postižených dětí i jejich rodin. Pečující bývají vyčerpaní a unavení. Jejich zapojení do metody delfinoterapie je plné pozitivních emocí a společných prožitků.

Delfín působí jako velký přítel, podpoří jak dítě, tak dospělého, pomáhá zvýšit motivaci a zlepšit terapeutický program. Společné výuka s delfíny je radostnou aktivitou. Litva je první evropskou zemí, která legalizací terapie stvrdila její bezpečnost a kvalitu.

Nové centrum bylo otevřeno v roce 2015, je uzpůsobeno pro dětské i dospělé klienty. Metoda sestává z 10 individuálních lekcí. Zpočátku se terapeut společně s dítětem seznamuje s bazénem pro delfíny, pozorují jejich skákání. Po adaptačním období se na malém podiu na okraji bazénu společně dotýkají jeho ocasu. Reaguje-li klient přiměřeně, může delfína pohladit, „spočítat“ mu zuby, nalézt jeho dýchací otvory.

Postupně jsou využity různé hračky: kroužky, balony, obruče. Každá hra se zaměřuje na zvýšení vnímání, relaxaci, pochopení sounáležitosti, používání jazyka, pozitivního cítění. V posledních lekcích klienti společně plavou s delfíny. Terapeut plní pouze moderátorskou roli mezi účastníkem a delfínem, pomáhá jim k sobě najít cestu a stát se přáteli.

Julie, dvanáctiletá dívka po těžké mozkové obrně nebyla schopná ani sedět. Někdy se snažila projevovat verbálně, ale nemluvila. Asistovaná terapie nemohla změnit její fyzické postižení, ale pozitivní dopad na ni i její rodinu byl značný.

Juliina matka uvedla: „Víte, my matky takto postižených dětí jsme vyprahlé a přetížené stresem... Delfíni byli jako zázrak. Přijeli jsme se zbytkem posledních sil. Mé srdce poskočilo, když jsem viděla Julii ležící na podiu na okraji bazénu a komunikující s delfíny jejich jazykem. Nikdo z nás jí nerozumí, já viděla, že delfíni mohou. Po prvním kontaktu s nimi se dcera na mě podívala a poprvé v životě jsme viděli, že její pohled je jiný. V jejích očích bylo nadšení a zájem.“

Od roku 2002 programem prošlo 400 klientů; čekatelský seznam je zaplněn na další 4 roky, český klient se zatím zúčastnil pouze jeden; terapie stojí 800 eur bez ubytování. V porovnání s obdobnými zahraničními zařízeními je tato částka nízká.

Reklama

Výběr článků

Načítám