Hlavní obsah

Do Klatov přijede Pavlína Filipovská. V kulturním domě chystá odpolední posezení pro seniory

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včera neděle byla - tak se jmenuje odpolední posezení pro seniory s povídáním a písničkami Pavlíny Filipovské. Spoluúčinkuje Pavel Skalický. Zábavný pořad se uskuteční v pondělí 21. ledna v 17 hodin v kulturním domě v Klatovech.

Foto: Ilustrační foto Městské kulturní středisko v Klatovech

Do Klatov přijede Pavlína Filipovská. V kulturním domě chystá odpolední posezení pro seniory

Článek

Pavlína Filipovská je česká herečka, zpěvačka, konferenciérka a televizní i rozhlasová moderátorka, dcera legendárního herce Františka Filipovského a matka novinářky Pavlíny Wolfové.

Pavlína Filipovská se narodila 28. května 1941 na pražském Žižkově. Vystudovala gymnázium, ale již záhy se uplatnila v televizi, kam nastoupila v roce 1958 jako hlasatelka televizních pořadů pro děti. V letech 1959-1963 byla angažována v divadle Semafor, kde působila jako herečka a zpěvačka hned v první hře Člověk z půdy.

Své tehdejší působení považuje za stěžejní etapu svého profesionálního života. Proslavila se interpretací písně Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Včera neděle byla, kterou posléze vydala i na desce, a ta se stala nejprodávanějším singlem u nás (až do vydání desky Holky z naší školky v 80. letech).

Se Semaforem přišly také první filmové role. Jako členka semaforského ansámblu se Filipovská také objevovala v hudebních pořadech a dalších semaforských hrách (Šest žen, Zuzana není pro nikoho doma, Sekta, Papírové blues a další). Ve filmu Kdyby tisíc klarinetů zpívala další velký hit od Suchého a Šlitra Kapitáne, kam s tou lodí.

Poté společně s Karlem Gottem a bratry Štaidlovými přešla do nově založeného divadla Apollo, kde působila v letech 1965-1969. V Apollu se seznámila se zpěvákem Petrem Spáleným, s nímž pak několik let žila - má s ním dceru Pavlínu Wolfovou-Spálenou, dnes známou novinářku a moderátorku. V letech 1969-1974 působila Pavlína Filipovská v divadle Rokoko a zahrála si i několik drobnějších roliček ve filmu.

Od roku 1974 pracuje „na volné noze". Vystupuje v televizi, divadle a zejména rozhlase. Věnovala se především moderování hudebních a zábavných pořadů (spolupráce s Josefem Zímou nebo Karlem Štědrým), později se vrátila k práci pro děti.

V zábavném pořadu Včera neděle byla, který pořádá Městské kulturní středisko v Klatovech, Pavlína Filipovská také zavzpomíná na svého otce, slavného herce Františka Filipovského.

Cena koncertu je od 190 kč. Vstupenky v předprodeji na www.kulturniklatovy.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám