Hlavní obsah

Do jindřichohradeckého Domu gobelínů zve výstava Řemesla pro Paříž

Novinky, Vratislav Konečný

Jindřichohradecký Dům gobelínů přestaví další lahůdku světa nástěnných koberců. Kromě prohlídky se zájemci mohou zúčastnit i workshopů a zkusit si techniku tkaní "na vlastní ruce." Výstava potrvá od 13. dubna 2013 do 13. dubna 2015.

Foto: Vratislav Konečný

Ze stálé expozice

Článek

"Soubor tapisérií s názvem Řemesla, který budeme v Domě gobelínů vystavovat, je stěžejním dílem české tapiserie 20. století. Soubor, který vstoupil do historie užitého umění, vznikl na přelomu let 1924 a 1925 podle návrhu Františka Kysely, profesora pražské Uměleckoprůmyslové školy. Měl být součástí reprezentačního prostoru navrženého Uměleckoprůmyslovou školou pro Mezinárodní výstavu dekorativního umění v Paříži v roce 1925," informovala ředitelka Domu gobelínů Mgr. Rita Škodová.

"Jednalo se o zařízení sálu československého výstavního pavilonu, jehož autorem byl Josef Gočár. Na jeho vytvoření spolupracovaly jednotlivé ateliéry Uměleckoprůmyslové školy pod vedením Pavla Janáka. Toto rozsáhlé dílo mělo být ukázkou úrovně českého užitého umění a současně oficiálního uměleckého stylu mladého československého státu – národního dekorativismu," dodala Škodová.  

Interiér byl původně zamýšlen jako přijímací sál na Pražském hradě v rámci úprav prováděných Josipem Plečnikem po roce 1920. Záměr však nebyl nikdy realizován. Jedinou příležitostí, kdy byl tento rozsáhlý projekt prezentován veřejnosti, se stala světová výstava dekorativního umění v Paříži.

"Tapisérie byly utkány podle Kyselových návrhů v jindřichohradecké dílně Marie Teinitzerové. Jejich technická i umělecká úroveň byla na pařížské výstavě oceněna uznáním nejvyšším – zlatou medailí Grand prix. Těmito díly získaly dílny Marie Teinitzerové světový ohlas," uvedla Škodová.

Vlastník celého souboru tapisérií Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze z důvodu požadavku na časté vystavování nechal zhotovit na konci osmdesátých let minulého století repliky. Tohoto úkolu se úspěšně zhostily dílny Ústředí uměleckých řemesel v Jindřichově Hradci pod vedením akademického malíře Josefa Müllera. Výroba replik začala v roce 1988 a dokončili ji v roce 1993.

Dům gobelínů představí tři tapisérie z tohoto souboru, a to Malířství pokojů, Hrnčířství a Knihvazačství.

Veškeré akce na www.dumgobelinu.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám