Hlavní obsah

Do Evropského týdne mobility se zapojí i v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Město Ostrava se opětovně zapojí do Evropského týdne mobility (ETM), kampaně na podporu udržitelných forem dopravy. Rozhodla o tom rada města Ostravy. Kampaň se koná vždy od 16. do 22. září již od roku 2002. Jejím vyvrcholením je Evropský den bez aut, který letos připadá na 22. září.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 13.9.2018 Blíže se Evropský týden mobility. V Ostravě počátkem května začalo sdílení kol.

Článek

Cílem kampaně je informovat o výhodách sdílení dopravních prostředků s ostatními obyvateli nebo zaměstnanci podniků a motivovat je k používání alternativních a aktivních forem dopravy, jako používání jízdního kola nebo chůze.

Alternativy nejen snižují znečištění ovzduší ve městech, ale také pomáhají předcházet zdravotním problémům spojených s pasivním životním stylem. V kombinaci se sdílenou dopravou mají velký potenciál zlepšit prostředí ve městech.

„V Ostravě jsme spustili systém sdílení jízdních kol letos v květnu a mohu konstatovat, že funguje opravdu skvěle. V současné době máme k dispozici již 230 kol, 60 stanic, kde jsou kola zaparkovaná, a až 700 realizovaných výpůjček denně. Lidé, kteří bikesharing využívají, přispívají nejen ke zlepšení ovzduší v Ostravě, ale navíc pohybem prospívají svému zdraví,” řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Letošním tématem Evropského týdne mobility je multimodalita, která vyzdvihuje využívání a kombinování různých druhů dopravy pro městské cesty, a to jak při přepravě cestujících, tak i zboží. Motto ETM: Kombinuj a jeď!

V rámci ETM se v Ostravě a okolí uskuteční tyto akce:

V neděli 16. září mohou zájemci vyrazit společně s ochránci přírody ZO ČSOP Alces na úklid v okolí cyklostezky v Polance nad Odrou. Ve středu 19. září se na pobočce Knihovny města Ostravy Jiřího Trnky uskuteční Kolečkiáda, sportovní odpoledne na kolech a koloběžkách. 21. září zve městský obvod Ostrava-Poruba na Dny zdraví na Havlíčkově náměstí.

V sobotu 22. září Ostravské muzeum uskuteční přednášku Ostravské parky, na kterou bude navazovat komentovaná procházka do Komenského sadů. Ve stejný den bude Den otevřených dveří v OZO Ostrava s. r. o. Zkratka v názvu společnosti znamená Odvoz a zpracování odpadů. 

Po rovince na kole z Ostravy-Hrabůvky do Frýdku-Místku vyrazí účastníci cyklojízdy organizované Klubem českých velocipedistů Moravan Ostrava-Hrabůvka. Sraz účastníků je u kostela v Ostravě-Hrabůvce.

Zajímavé akce připravily také ostravské knihovny. Během celého týdne ETM se mohou návštěvníci výškovické pobočky Knihovny města Ostravy účastnit vědomostního testu zaměřeného na kombinovanou dopravu Od koně k Ferrari, nebo fotografické soutěže Lidé v pohybu aneb Jde to i bez aut, kterou pořádá knihovna na ulici Podroužkova.

Do práce na kole i v září

U příležitosti ETM je možné se zapojit do zářijové výzvy soutěže Do práce na kole, a to po dobu konání kampaně Evropský týden mobility - 16.-22. září.

Kompletní program Evropského týdne mobility v Ostravě je k dispozici na: http://zdravaova.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám