Hlavní obsah

Do dějin Ingolstadtu, města v srdci Bavorska, zve turisty speciální trasa

Novinky, Táňa Pikartová

K návštěvě v bavorském Ingolstadtu se nabízí hned několik míst. Ať už je to Duke City, opevnění starého města, Bavorská státní univerzita, Nový hrad, barevné štítové domy, Staroměstská radnice...

Foto: Táňa Pikartová

Štítové domy v ingolstadském Starém městě jsou jeho noblesní součástí.

Článek

Ingolstadt je také městem gastronomie – kdo si tady nedá bílý salám s preclíkem a místním ingolstadtským pivkem, uniká mu smysl zdejší pohostinnosti.

Historie města se píše od poloviny 13. století. Návštěvník si ji může velmi pohodlně projít za několik hodin. Pomůže k tomu Ingolstadt Walking Tour, což je značená trasa po nejpůsobivějších památkách v historickém Starém Městě. Návštěvník projde celkem pětadvacet zastavení, na nichž se dozví všechno o historii tohoto města na Dunaji. Jde ve stopách historie, ve stopách slavných osobností, které kdy město navštívily.

Výchozím bodem procházky je Staroměstská radnice, od níž za krátkou dobu dojdeme k Nové radnici, cesta k ní vede přes Viktualienmarkt. Turisty dovede také ke Klenzeparku, který byl oceněný jako unikátní skanzen německého pevnostního stavitelství. Nový hrad, který postavil v první polovině 15. století vévoda Ludwig, je dnes sídlem bavorského vojenského muzea.

Jedinečnost dodávají městu štítové domy a kostely. Vysoké štíty a úzká průčelí zdobí především domy na Starém městě. Je to ucelený soubor architektonicky vytříbených staveb, které mají svoji výraznou historickou cenu, jejich cechovní znamení jasně sdělují, kdo tady kdysi i nyní žil.

Barokní kostel Martia de Victoria je historickým pokladem minimálně ze dvou důvodů. Jsou to fenomenální fresky, které se mění při pohledu z různých částí rozsáhlého interiéru, dílo Kosmase Damiána Asama. Druhou je monstrance Lepanta, o níž průvodce přesvědčivě tvrdí, že je nejcennější na světě.

Liebfrauenmünster, to je další zastávka na cestě Ingolstadtem, je to masivní gotická katedrála, je vidět už z dálky a místní ji říkají naše krásná Lady. Je to jeden z největších halových kostelů v jižním Německu.

Málokdo odolá muzeu Audi. Je umístěno v moderní prosklené několikapodlažní kruhové. Pohyblivý výtah, na němž se stále dokola posouvají historická vozidla této značky, je skutečně unikátní podívanou. V muzeu je vystaveno také několik motocyklů a kol. A film, který tu diváci mají příležitost zhlédnout je návratem k samým počátkům značky, k lidem, kteří ji vymysleli.

Po procházce historickým centrem města a po podívané v Audi má město ještě něco do třetice. Oultlet centrum, Ingolstadt Village, městečko nákupů ve slevách prestižních značek. Charakterizuje ho jedinečná atmosféra, příjemné nákupní uličky s květinami a křesílky a samozřejmě slevy. Ingolstadt Village, jedno z devíti center Chic Outlet Shopping Villages a jedno ze dvou outletových center v Německu, necelou hodinu cesty od Mnichova, z Rozvadova pak cesta trvá zhruba hodinu půl. Zákazníci tu najdou více než sto deset butiků, kde si najdou své zboží děti, ženy i muži jakéhokoliv věku.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám