Hlavní obsah

Do Chudenic na Starý czerninský zámek přijede koncertovat Jaroslav Hutka

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 11. srpna od 17 hodin vystoupí na zámku Chudenice známý český folkový hudebník, skladatel a písničkář Jaroslav Hutka. Hudební akci pořádá Starý czerninský zámek a Muzeum Josefa Dobrovského v Chudenicích. Srdečně zvána je široká veřejnost.

Foto: Starý czerninský zámek v Chudenicích

Do Chudenic přijede koncertovat Jaroslav Hutka.

Článek

„Jaroslav Hutka má ke Klatovsku a Domažlicku, kde má chalupu, kladný vztah a tak se na koncert v prostředí zámeckého nádvoří starého zámku těší. Jsme rádi, že přijal naše pozvání a v rámci své dovolené pro nás uskuteční svůj koncert,” prozradil pověřený správce zámku Ludvík Pouza.

Chudeničtí si tak tímto koncertem připomenou letošní třicáté výročí od sametové revoluce. Hutka v Chudenicích zahraje průřez svou tvorbou. Nebudou chybět písně jako Tango o Praze, Náměšť, Brněnská radnice, Tramvaje nebo Slunečnice.

Koncert je plánován na zámecké nádvoří. V případě deště je připravena i suchá varianta ve velkém sále zámku. Tam je však kapacita vstupenek omezena. Vstupenky na koncert se dají zakoupit nebo rezervovat na pokladně zámku Chudenice, telefon 724 007 576.

Vystupuje od konce šedesátých let

Jaroslav Hutka (narozen 21. 4. 1947 v Olomouci) začal vystupovat na konci šedesátých let buď sám, nebo ve dvojici, postupně s Vladimírem Veitem, Petrem Kalandrou, Hvězdoněm Cignerem, Vlastimilem Třešňákem, Štěpánem Rakem a Radimem Hladíkem.

Vytvořil si ale vlastní program, ve kterém hrál a zpíval vedle svých vlastních písní též moravské lidové písně a balady, zejména ze sbírek F. Sušila a F. Bartoše.

Zpopularizováním moravských lidových písní si získal širokou škálu posluchačů a následně byl mnohokrát vyhodnocen jako písničkář roku. V roce 1972 spoluzaložil písničkářské sdružení Šafrán.

V roce 1977 se zúčastnil III. festivalu druhé kultury na Hrádečku Václava Havla u Trutnova. Toho času se stal i členem Charty 77, kterou založil tehdejší disident Havel.

Kvůli soustavné policejní šikaně (akce Asanace) opustil v říjnu 1978 Československo a žil deset let v emigraci v Nizozemsku, poté jeden rok v Německu. Po pádu komunismu se ihned 25. listopadu 1989 vrátil a ještě toho dne si zazpíval na manifestaci Občanského fóra na Letenské pláni. Nesouhlasil s komunismem, který ostře kritizoval. Postupem času se z něho stal kritik české postkomunistické demokracie.

Jaroslav Hutka je členem čestného předsednictva občanského sdružení Společnost pro trvale udržitelný život a Čestné rady sdružení Děti Země.

Podílel se na tvorbě cyklů ČT Příběhy železné opony a V zajetí železné opony.

V roce 2012 mu byla udělena Cena ÚSTR za svobodu, demokracii a lidská práva, v roce 2018 mu bylo uděleno Čestné občanství Prahy 2. (Zdroj: Wikipedie)

Reklama

Výběr článků

Načítám