Hlavní obsah

Do České republiky přiletěl vzácný host – labuť malá

Novinky, Jiří Šafránek

V Českých Budějovicích se před několika dny objevila velmi vzácně se u nás vyskytující labuť malá. Naposledy byla v České republice zjištěna v roce 2009 na jižní Moravě a to byl teprve 22. výskyt evidovaný ornitology od roku 1947, kdy byla poprvé zjištěna v ČR.

Foto: Adolf Goebel

Mladá labuť malá se objevila v Českých Budějovicích.

Článek

Labutě malé žijí a hnízdí v tundře u Severního ledového moře a zimuji v severozápadní Evropě. Do České republiky se zatoulávají jen pouze ojediněle a ornitologové považují jejich pozorování u nás za velmi výjimečné. Dosud největší skupina labutí malých se u nás objevila v únoru 2001. Šlo o hejno 20 ptáků, kteří se zdržovali na Šumvaldském rybníku na Olomoucku.

Labuť malá je menší než u nás běžná labuť velká. Je také celá bílá, ale na rozdíl od labutě velké má v dospělosti žlutou skvrnu na zobáku.

V Českých Budějovicích se nyní vyskytuje mladý pták, kterému teprve začíná žloutnout zobák. Tato labuť je velmi krotká a přijímá potravu od lidí v centru města. Prohlédnout si ji můžete na videích, které pořídili ornitologové Jarmila Kačírková a Adolf Goebel z Moravského ornitologického spolku.

Třiadvacátý výskyt labutě malé v České republice vyvolal nadšení především mezi pozorovateli ptáků, kteří neváhají cestovat i přes celou republiku, aby na vlastní oči uviděli ptačí druh, který ještě neviděli.

Pozorovatelé ptáků se u nás sdružují v Klubu 300.cz. Jejich cílem je pozorovat co nejvíce ptačích druhů za rok nebo za celý život. Za labutí malou se proto v posledních dnech vydali do jižních Čech ornitologové i pozorovatelé ptáků nejen z Prahy, ze středních Čech, ale také i ze střední Moravy a to z Moravského ornitologického spolku v Přerově.

Reklama

Výběr článků

Načítám