Hlavní obsah

Do časů první republiky i za pohádkou zve o víkendu zámek Mníšek pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 10. a 11. ledna lze při návštěvě mníšeckého zámku potkat princeznu Aničku i vnučku zámecké paní hraběnky. Připravené jsou speciální kostýmované prohlídky pro děti i pro dospělé. Z výletu do Mníšku si každý zájemce může odnést vlastnoručně vyrobenou památku ve výtvarném ateliéru.

Foto: Anna Čelouchová

První republika na zámku Mníšku pod Brdy je tu jen pro vás po celý rok 2015.

Článek

„Rozárko, Rozárko!” volá princezna Anička na sovu a hledá, kam ulétla. Přijďte, děti, také zavolat. Z jaképak pohádky asi Rozárka uletěla? Kdo to uhádne? A kdo pozná i další pohádky, které se k nám do zámku zatoulaly? V každé komnatě se jedna  ukryla a zanechala nějakou nápovědu. Odkud pochází otrávený hřebínek, čepeček pro bílou paní nebo velké jelení parohy? 

„Anče, Kubo, hajnej!” Určitě všichni víme, který zloduch takhle volal na své sloužící. A vůbec, zlými postavami a macechami se to v pohádkách jen hemží.

„Zrcadlo, zrcadlo, řekni, kdo je v zemi zdejší...” Jak to asi pokračuje dál? Na Pohádkových prohlídkách s princeznou Aničkou se projdete krásně zařízenými zámeckými pokoji prvního prohlídkového okruhu a všechny pohádky, které se vám schovaly, určitě najdete a správně uhádnete. Rozhodně vás nemine ani drobná sladká odměna.       

Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou začínají v sobotu i neděli od 10.30 hodin, probíhají po celý den a jsou dlouhé 45 minut.

Chcete si s dětmi vlastnoručně vyrobit památku na návštěvu mníšeckého zámku? Neváhejte a vstupte do výtvarné dílny, kde si můžete vybarvit sádrový odlitek reliéfu zámku, na kterém je dobře vidět také most, spousta oken a dokonce i tři zámecké věže.

Kdo chce barvit místo zámku odlitek pěkného skřítka diblíka, vybere si hlavu skřítka. Nebo si snad chcete vymalovat hrníček podle své fantazie? I to je u nás možné. Výtvarný ateliér bude otevřen od 11 do 16 hodin.       

Speciální kostýmované prohlídky se o víkendu připravují i pro naše dospělé návštěvníky, kteří už sice odrostli pohádkám, ale rádi se vrací do starých časů. A jak staré časy máme na mysli? Ani ne tolik. Rádi bychom pozvali milovníky první republiky nostalgicky si zavzpomínat a představit si, jaké to bývalo v dobách, kdy se jezdívalo starými kabriolety, chodívalo na pikniky, poslouchala první rozhlasová vysílání, každý se elegantně oblékal a nikam se nespěchalo.

Provádět vás bude vnučka paní hraběnky Terezie Kastové, ta v době první republiky ještě mníšecký zámek trvale obývala. Měla vnučky dvě, Terezu a Gabrielu. Která z nich o víkendu přijde? A kdo ví, třeba při návštěvě soukromých ložnic a koupelen druhé návštěvnické trasy potkáte i samotnou paní hraběnku.       

Prvorepublikové prohlídky s vnučkou paní hraběnky začínají po oba víkendové dny od 10.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám