Hlavní obsah

Dny vědy a techniky se v Plzni uskuteční již podeváté

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý ročník Dnů vědy a techniky pořádá Západočeská univerzita v Plzni za podpory Plzeňského kraje a spolu se statutárním městem Plzní od 8. do 13. září.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Devátý ročník Dnů vědy a techniky pořádá Západočeská univerzita od 8. do 13. září.

Článek

V univerzitním kampusu i v centru města budou k vidění netradiční experimenty a zajímavosti z práce vědců různých oborů. Tento festival vědy se stal během osmi minulých ročníků již tradiční akcí, bez níž si lze plzeňské září představit jen stěží.

Program akce je jako obvykle rozdělen do dvou částí. Od pondělí do pátku (8. – 12. září) mohou předem objednané skupiny ze základních a středních škol i zájemci z řad veřejnosti zavítat do univerzitního kampusu na Borských polích, kde je výzkumníci nechají nahlédnout do laboratoří a špičkových pracovišť jednotlivých fakult.

Velký zájem bude určitě například o laboratoř virtuální reality, laboratoř obnovitelných zdrojů energie či termovize a lasery. Návštěvníci zde mohou sledovat různé pokusy a měření, vidět nejmodernější přístroje nebo se zúčastnit speciálních kurzů.

V pátek a v sobotu (12. – 13. září) pak začíná druhá část s otevřenými expozicemi pro širokou veřejnost přímo v centru Plzně, kde bude zábavným pokusům a hrám již tradičně vyhrazena část náměstí Republiky, lokalita U Branky a sady u Západočeského muzea.

Program je určen především rodinám s dětmi a vůbec všem, pro něž je věda hrou, zajímavým koníčkem i exkurzí do světa, kam obvykle nezabloudí. Na vlastní kůži si zde mohou vyzkoušet, jak se stát neviditelným, jak porazit v soutěži na autodráze počítač, jak kreslit do vzduchu pomocí displeje, pro děti je připravena kreativní dílna nebo pohádková fyzika.

„Přála bych si, aby i letošní akce splnila svůj cíl, a to je probudit v dětech a mladých lidech zájem o technické a přírodovědné obory. Budoucí absolventi těchto oborů pak mohou snadno nalézt pracovní uplatnění a stát se přínosem pro celý plzeňský region,” uvedla rektorka ZČU Ilona Mauritzová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám