Hlavní obsah

Dny řemesel ve Zlíně navštívil rekordní počet lidí

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okování koně, kováři v kuchařském, prohlídky výrobních provozů, soutěže a aktivity pro celou rodinu. Toto a mnohem víc bylo 3.října k vidění v bývalém baťovském areálu. Cílem akce bylo představit strojírenské obory veřejnosti a poukázat na nedostatek kvalifikovaných pracovníků v této oblasti.

Foto: Kovárna Viva

Došlo i na vaření guláše

Článek

Druhý ročník Dnů řemesel, které pořádala Kovárna VIVA společně s Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje výrazně překonal úspěšný ročník předchozí. Už v pátek se prohlídek strojírenských firem aktivně zúčastnilo na tři sta žáků ze základních škol ze Zlína a okolí.

Řada z nich neskrývala překvapení nad tím, jak ve skutečnosti práce ve velkých strojírenských firmách vypadá a co všechno jsou jim střední školy s technickým zaměřením schopné nabídnout. 

V sobotu se potom areál Kovárny VIVA i dalších firem otevřel veřejnosti. Kromě příležitosti nahlédnout do jejich provozů, mohli návštěvníci vidět ukázky řemesel a sami si řadu z nich dokonce vyzkoušet.

„Těší nás, že tento projekt láká do areálu naší firmy stále větší počet lidí, kterým můžeme ukázat moderní podobu a perspektivu strojírenských oborů. Loňskou návštěvnost se o víkendu podařilo překonat o celých 50 procent, když akci navštívilo 1500 lidí,“ hodnotí předseda představenstva Zbyněk Rozsypal. 

Došlo i na jídlo a běh

Jedním z vrcholů programu byla i soutěž ve vaření guláše. V roli soutěžících se zde mimo jiné představili i vyučení kuchaři, obsluhy CNC strojů a další rekvalifikovaní zaměstnanci VIVY. Ti pro sobotní akci uvařili sto třicet litrů guláše.

Dny řemesel potom zakončil běh baťovským areálem „Kovářská pětka“, kterého se zúčastnilo ve všech kategoriích na 250 závodníků. Stejně jako v předchozích letech se vítězem běhu na pět kilometrů stal triatlonista Jan Čelůstka. Výtěžek z dobrovolného startovného bude věnován Dětskému domovu a speciální škole na Lazech. 

Reklama

Výběr článků

Načítám