Hlavní obsah

Dny evropského dědictví otevřou více než 800 hradů a zámků

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny evropského dědictví, které letos proběhnou od soboty 8. září do následující neděle 16. září, nabídnou na více než 800 památkách místního i světového významu na 300 akcí - otevřou běžně nepřístupné prostory, nabídnou speciální prohlídky, koncerty, divadelní představení a vinobraní.

Foto: NPÚ
Článek

Dny evropského dědictví (European Heritage Days - EHD) se v Evropě konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy a řadí se k významným celoevropským kulturně poznávacím a společenským podnětům. Dny evropského dědictví jsou akcí, která každoročně otevírá mnoho zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek i dalších prostor, které nebývají přístupny veřejnosti.

Hrad Český Šternberk připravil speciální prohlídku Každodenního života na hradě za první republiky, která přibližuje radosti a starosti rodiny Jiřího a Kunhuty Śternbergových v první polovině 20. století. Zcela mimořádně bude pro veřejnost otevřena kaple sv. Jiří na jižní terase hradu. Po celý den se můžete přijít podívat nejen na domácí kapli, ale také se můžete potěšit krásným výhledem do okolí. Ve 14 hodin zde začne komentovaná vycházka okolím hradu, při které se dozvíte víc o historii hradu i Šternberského panství. Akce se koná 9. září.

Zámek Konopiště věnuje 15. září speciální program císařovně Alžbětě, známou pod přezdívkou Sisi. Sisi byla tetou posledního majitele Konopiště, Františka Ferdinanda d´Este. Díky její přímluvě povolil císař František Josef I. arcivévodovi cestu kolem světa.

Připomínku konfliktu z doby konce vlády císařovny Marie Terezie nabízí zámek Veltrusy. Válka bramborová, v které nebudou chybět bojové ukázky, bramborové hry pro děti nebo tržiště, se uskuteční 15. září.

Zámek Bor nabídne večerní prohlídky zámku s kastelánkou a jejími hosty z řad pouličních umělců na téma Jak se žilo v Boru a zahájení výstavy Borské zpětohledy v pátek 14. září a následně bude zpřístupněn zdarma v sobotu 15. a v neděli 16. září.

Zámek Kynžvart připravil naučně-populární seminář PhDr. Jana Kahudy o diplomatické poště a fungování rakouského státního kancléřství s názvem „Jean, pošli posly...anebo pošťáka? dne 15. září.

Na Soběslavském hradě budou probíhat Soběslavské slavnosti na téma dožínky 15. září. Těšit se můžete na dožínkový průvod, vystoupení a koncerty soběslavských spolků, skupiny Javory - Hanu a Petra Ulrychovi. Program vyvrcholí koncertem Miroslava Žbirky. V předvečer slavností 14. září proběhne party, kde vystoupí hudební skupiny Mirai a Náhodný výběr.

Zámek Uherský Ostroh láká na Ostrožské oslavy v sobotu 15. září. Návštěvníci budou moci navštívit zámek, jehož součástí je unikátní multimediální fantazy prohlídková trasa podzemím zámku s expozicemi Křišťálové jeskyně, Atlantidy, planety jednorožců Lukumy a netradiční podzemní Rozhlednou. Program oslav vyvrcholí v 19 hodin koncertem k oslavám 100. výročí od vzniku Československé republiky.

Karlštejn láká o víkendu 29. a 30. září na XXII. Karlštejnské vinobraní, kde se na nádvoří rozezvučí trubači a hudebníci, rozjedou se rytířská klání a roztančí se tanečnice. Ani letos si slavnost nenechá ujít císař Karel IV. s chotí císařovnou Eliškou Pomořanskou, a více než 300 dvořany. Exkluzivní mimořádná večerní prohlídka posvátných prostor Karlštejna včetně Kaple svatého Kříže proběhne 15. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám