Hlavní obsah

Dlouhověkosti Sardiňanů nejspíš pomáhá i ostrovní víno

Novinky, Vratislav Konečný

Již delší dobu zkoumají vědci příčiny dlouhověkosti obyvatel středomořského ostrova Sardinie. Je tu nebývalé vysoké procento populace starší osmdesáti let. Na „svědomí“ to má genetická výbava, klima, strava, ale také místní červené víno.

Foto: Vratislav Konečný

večer u vínka v Cagliari

Článek

Studii o účincích zdejšího vína zpracovanou expertním týmem lékařů fakulty Královny Anny zveřejnil nedávno magazin Nature. Byla otištěna i v dalších podobně zaměřených magazínech.

Sardinská vína obsahují molekuly taninu, které jsou účinnější proti kardiovaskulárních chorobám více než dříve vyzdvihované polyfenoly. Tanin zabraňuje kornatění tepen. Místní vína obsahují obojí, a proto jsou při normálním pití jejich účinky tak dobré.

Na vinárničky narazíte na Sardinii na každém kroku, zvláště turistické destinace a samotné Cagliari jimi dokreslují atmosféru jedinečnosti ostrova. Večerní posezení u moře nemá chybu.

Ostrovu se říká Karibik Středomoří, najdete tu vše pro ideální dovolenou, písečné i skalnaté pláže, naprosto divokou přírodu, fantastická místa pro potápění. Výborná jsou místní jídla, včetně langust. Uvidíte tu tisíce megalitických památek z civilizace, o níž se téměř nic neví.

Kolují hypotézy, že Sardinie je bájnou Atlantidou. K objevení  pravěkých staveb pardoxně přispěl obrovský liják, který odkryl základy věže - nuragu. Je jich tu na sedm tisíc. Pak už se objevy jen hrnuly a archeologové šíleli nadšením. Nudit se tu nebudete.

Ochutnejte i v Praze

Nemusíte ale jezdit až na Sardinii, abyste si prodloužili život. Výborná vína spolu s dalšími potravinami, které Sardům tak prospívají, jako jsou  sýry, masné výrobky, artyčoky, vynikající olivový olej a divoké bodláky, nebo kaviár z tuňáka najdete v prodejně sardinských výrobků Di v Praze na Vinohradech.

Trochu jsem si provětral peněženku, ale vzhledem k tomu, že vína znám už z ostrova, chtěl jsem si znovu připomenout jejich chuť. Dopřál jsem si i trochu sýra a nakládaných bodláků. Nemusíte tu nic kupovat, ale červené sardinské korály jsou jedny z nejkvalitnějších na světě. Je to dárek, který žádnou ženu neurazí, A takových tu mají víc. Ale zpět k vínu. Když ne na stáří, aspoň na zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám