Hlavní obsah

Divokej Bill dostal letos občanku

Novinky, Petr Mráček

Známá česká skupina Divokej Bill slaví letos 15 let na naší hudební scéně. Za tu dobu se stala její neodmyslitelnou součástí.

Foto: Petr Mráček

Divokej Bill - Mattoni koktejl festival 2013, Václavské náměstí, Praha

Článek

Úvalská kapela Divokej Bill byla založena v průběhu roku 1997 (z trosek kapely Wáša a již existujícího o dva roky staršího Medvěd 009). Během dvou let se ustalovala sestava.

V červnu 1998 v Českém Brodě na festiválku Rok od rocku hraje první koncert v nové sestavě a od té doby se datuje zrod skupiny. Letos tedy slaví na koncertních pódiích 15 let a za tu dobu posbírala spoustu ocenění, například získala Českého slavíka ve své kategorii skupin v roce 2006 s 33 377 body.

Některé jejich písně přímo zlidověly – Čmelák, Plakala, Pecka, Pocit, Znamení... Co vlastně Divokej Bill hraje za styl? Asi nemá moc smysl nad tím uvažovat. Dejme tomu že hraje bigbít s prvky folklóru, což je dáno složením nástrojů. Základem je vždycky písnička zahraná na akustickou kytaru s jednoduchými akordy. Když skupina začne hrát, rozhodně jejich hudební styl poznáte.

To, že kapela patří mezi ty nejpopulárnější, často předvádí na svých vystoupeních - například v neděli 18. srpna, kdy hrála v rámci Mattoni koktejl festivalu v Praze na zaplněné spodní části Václavského náměstí, kde jejich vystoupení patřilo mezi ty nejúspěšnější s novým hitem Vstávej. Velký úspěch slavila kapela na letošním festivalu Rock for People.

Svoji popularitu potvrdila na svém nedávném vyprodaném turné Divokej Bill 15 Tour. Celé turné vyvrcholí kde jinde, než v Úvalech a to 21. září od 20 hodin. Určitě to bude zábava do ranních hodin, protože oslavit 15 let na hudební scéně se musí pořádně.

Ti, kteří se na jejich koncert nedostanou, si mohou přehrávat jejich nové, v pořadí deváté CD s jednoduchým názvem „15“, které obsahuje 11 nových původních skladeb skupiny. Připomeňme si, že první CD vyšlo v roce 2000 pod názvem Propustka do pekel.

Reklama

Výběr článků

Načítám