Hlavní obsah

Divadlo v Řeznické uvede další reprízu provokativní tragikomedie Zlomatka

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Další reprízu inscenace Zlomatka uvede Divadlo v Řeznické v pondělí 26. září. Na začátku provokativní tragikomedie je couming out syna, jehož matka podnikne neuvěřitelnou terapii, na jejímž konci má být jeho uzdravení z homosexuality. Hra je s úspěchem uváděna už deset let.

Foto: archiv Divadlo v Řeznické

Protagonisté hry Zlomatka, které se hraje v Divadle v Řeznické už deset let.

Článek

Autorem úspěšné hry je neapolský dramatik, filmový scénárista a režisér Mario Geraldi, s jehož tvorbou se české publikum setkává poprvé. Ve své zemi patří nejen k nejlepším, ale také k nejangažovanějším autorům, a je nositelem mnoha divadelních cen.

Tématu menšin se sice věnuje celá řada různých kulturních, společenských i politických aktivit, ale získat body na konjunkturálním tématu či opravdu, do hloubky tento problém prožívat a zkoumat, navíc bez masky sentimentality, povrchní líbivosti, to už vyžaduje kus velké odvahy.

Mario Gelardi se ožehavým tématům nevyhýbá, ať už se jedná o politickou korupci, mafiánské přestřelky za bílého dne či podivnou smrt režiséra Passoliniho, všechny tyto náměty zpracovává s velikou otevřeností, bez ohledu na to, čí kruhy naruší. 

Inscenaci Zlomatka, která měla v překladu Mariny Feltlové premiéru už před deseti lety, režíroval Peter Gábor. Z dalších tvůrců lze ještě zmínit dramaturgyni Věru Maškovou, Katarínu Bielikovou (výprava) nebo autorku hudby Vesnu Cáceres.

V roli matky Anny se objevuje Jitka Smutná, v postavě Diega alternují Jan Zadražil a Radek Valenta, Alberta ztvárňuje Ivan Koreček, zatímco v postavě Olgy alternují Tereza Nekudová a Anna Kulovaná.

Začátek představení, které uvede Divadlo v Řeznické v pondělí 26. září, je v 19.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám