Hlavní obsah

Divadlo Petra Bezruče připravilo první premiéru v rámci oslav svého výročí

Novinky, Josef Zajíc

V Divadle Petra Bezruče v Ostravě chystají na pátek 18. září první premiéru v rámci oslav své sedmdesátky. Divadlo uvede kultovní hru Jana Krause Nahniličko, komedii odehrávající se v divokých 90. letech, v režii Janky Ryšánek Schmiedtové.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo Petra Bezruče, Ostrava 17.9.2015. Jan Kraus Nahniličko. Andy - Ondřej Brett, Božena- Markéta Haroková, z generálky.

Článek

„Groteskní komedie Nahniličko si stříli s "podnikatelů", kteří se po sametové revoluci vyrojili jako houby po dešti a jejichž cílem bylo pomocí všemožných podvůdků, podvodů a velkopodvodů co nejrychleji zbohatnout,” řekla dramaturgyně inscenace Daniela Jirmanová

„Mnozí si ještě vzpomenou na rumovou aféru, lehké topné oleje či orlické vraždy. To všechno byly "divoký devadesátky". Leckterá současná aféra toto období připomíná víc, než je zdrávo, a při sledování zpráv nás občas napadá, jestli to, co se tam odhrává, není ještě větší groteska než naše divadelní Nahniličko...” dodala Jirmanová. 

Jan Kraus (1953)  je herec, publicista, moderátor, scénarista, režisér a podnikatel. Jako herec se proslavil již v dětství v divadle na Vinohradech, Národním divadle. Daboval, hrál ve filmech Spalovač mrtvol, Drahé tety a já, Lišáci, myšáci a Šibeničák, Dívka na koštěti. Velkou popularitu mu přinesla jeho talk show Uvolněte se prosím!, kterou připravoval pro Českou televizi od roku 2004 do roku 2010. V současné době vysílá pořad TV Prima pod názvem Show Jana Krause.

Premiéra Nahniličko bude v pátek v Divadle Petra Bezruče v 18.30 hodin.

Napsal Jan Kraus, režie Janka Ryšánek Schmiedtová, dramaturg Daniela Jirmanová, výprava Lucie Labajová, kostýmy Katarína Kováčiková, hudba Norbert Lichý, pohybová spolupráce Jana Ryšlavá.

Hrají: Ondřej Brett, Markéta Haroková, Jan Vlas j. h., Kateřina Krejčí, Marcela Čapková a Dušan Urban. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám