Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava zakončilo Pimprléto vesele pro děti i dospělé

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 12. srpna 2018 zakončilo Divadlo loutek projekt Pimprléto inscenací pro děti divadla PIKI ze Slovenska Muzeum zlobidel a večer v 19 hodin pro dospělé inscenací divadla Buchty a loutky s názvem Vítězné svině. Obě představení byla veselá, vtipná, poučná i k zamyšlení.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 13.8.2018 Divadlo loutek ukončilo Pimprléto 2018. Divadlo PIKO. Muzeum Zlobidel. Katarina Aulitisová a Ĺubomír Piktor.

Článek

V neděli 12. srpna 2018 se v amfitétru Divadla loutek Ostrava představilo slovenské privátní divadlo PIKI - Podozrivá ideálná kočovná iniciativa. Divadélko vzniklo v roce 1990 a káru umění táhnou manželé Katarina Aulitisová a Ĺubomír Piktor. 

Inscenaci Muzeum zlobidel připravili na základě knihy Dušana Tarangela Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče. Vybrali tři ze čtrnácti pohádek, připravili mobilní scénu, loutky, vše občerstvili písničkami a do hry zapojili jak rodiče, tak jejich děti.

Zlozvyky dětí a rodičů. To bylo hlavní téma Muzea zlobidel. Každý nějaké máme. Tak jak se praví v inscenaci. Začínáme jako děti a nehty si koušeme i jako dospělí...  Tak například co mlaskání u jídla, ha?

V rámci představení zabranili mlaskání tím, že hošíkovi zašili pusu, podali mu brčko, aby mohl jíst a pít a on vám, představte si, začal srkat. Každý to zná, mnohý to zažil, jak při hostině, když se jí polévka je ticho, klid... A tu srrrk - dědeček jí s chutí. A co dloubání v nose? Nebo dítě, které se umaže všude i ve vaně s čistou vodou?  

Takže poučení! Maminko, tatínku, babičko, dědečku, tetičko, strýčku  nerozmazlujte děti! Poučení bylo veselé s písní na rtech a dětem i rodičům se líbilo.

Večer v 19 hodin na alternativní scéně Divadlo loutek Ostrava (DLO) v zaplněném sále předvedli umělci z divadla Buchty a loutky loutkovou fresku na motivy Ladislava Klímy Vítězné svině. Podle inscenátorů jde o grotesku s prvky humoru o čisté lásce a čisté nenávisti.

"Zařazením loutkového představení pro dospělé v rámci Pimprléta, jinak věnované pro dětského diváka, pokračuje DLO ve snaze přiblížit umění loutkového divadla též dospělým divákům, " uvedla Klára Šebestová z DLO.  

Scénu navrhla Bára Čechová, hudbu napsal Vít Brukner. Hráli, loutky vedli, scénu měnili Vít Brukner, Marek Bečka, Radek Beran a Lukáš Valiska.

Soubor Buchty a loutky byl založen v roce 1991 v Chebu. V současné době působí jako stálý host ve Studiu Švandova divadla na Smíchově v Praze

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám