Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava uvede premiéru pohádky Štědrý den malého Jakuba

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádhernou, milou, poetickou a vánoční pohádku uvede Divadlo loutek Ostrava. Třetí premiéru sezóny 2014/2015 připravil na motivy Malé vánoční povídky Ludvíka Aškenazyho umělecký šéf DLO a režisér inscenace Václav Klemens. Malí i velcí diváci kromě příběhu uslyší mnohé vánoční písně a koledy.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava: 4.12.2014. Z generálky inscenace Štědrý den malého Jakuba.: Jakube, vyprávěj!

Článek

V pátek 5. prosince uvede Divadlo loutek Ostrava v 17 hodin premiéru pohádky Štědrý den malého Jakuba. Na scéně Michala Hejmovského, který je i tvůrcem loutek, diváci uvidí poetický příběh chlapečka Jakuba, který se ztratil méně pozornému tatínkovi a teď putuje "světem", hledá domov a ve svém nitru zažívá množství dobrodružství, které může zažít jen dítě. Jen dítě může být ve své mysli traktor, policajt, rybář či pošťák.

Příběh dopadne dobře. Kluk se najde, ale vzpomínky zůstanou. A právě tento příběh vypráví svým kamarádům, kteří se na chatě před Vánocemi schází na "pánské jízdě" velký Jakub. Jak léta jdou, tak je příběh stále bohatší a širší, a i když se kamarádům nechce, tak si vždy příběh vyslechnou.

Zlatá nit děje je prokládána vánočními písněmi a koledami, které aranžoval a nastudoval s herci Vlastimil Ondruška. Kostýmy navrhla Eva Kotková. Nastudování inscenace se dělo pod dohledem dramaturgyně Jany Pithartové.

Na jevišti se představí šest herců DLO - Lukáš Červenka, Ivan Feller, Jiří Krupica, Martin Legerski, Ivo Marták a Aleš Petrič.

Ludvík Aškenazy (1921 - 1986): spisovatel a rozhlasové reportér. Známý především milostným dobrodružstvím Putování za švestkovou vůní nebo líbeznými Dětskými etudami či básnickou sbírkou Černá bedýnka. Polovinu života prožil v emigraci. Pocházel z česko-židovské rodiny z Českého Těšína, což velmi výrazně ovlivnilo jeho tvorbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám