Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava slaví šedesátiny

Novinky, Josef Zajíc

Před šedesáti lety, 12. prosince 1953, odehráli loutkáři v Ostravě své první představení. Ruská pohádka M. Šurinové Děda Mráz měla premiéru v tehdejším Krajském divadle loutek, které sídlilo na Masarykově náměstí. Ke kulatým narozeninám připravili pro své příznivce výpravný almanach k historii Divadla loutek Ostrava (DLO).

Foto: Jindřich Štreit

Ze zákulisí inscenace Oberon, která měla premiéru v roce 1993, jak ji zachytil ostravský fotograf Jintřich Štreit.

Článek

Šedesáté narozeniny Divadla loutek Ostrava si ostravské osobnosti divadelního a veřejného života připomenou v pátek 13. prosince, kdy na slavnostním večeru pokřtí publikaci Divadlo loutek Ostrava 1953 + 60 = 2013, která poprvé mapuje celou historii divadla loutek v Ostravě.

Autorkou první části je dlouholetá dramaturgyně DLO Hermína Motýlová, která ji připravila už k padesátému jubileu divadla, ale tehdy se almanach nepodařilo vydat. O dění v posledním desetiletí publikaci doplnil teatrolog Ladislav Slíva.

Pro veřejnost divadlo pořádá interaktivní výstavu Pimprlárium v prostorách Ostravského muzea. Návštěvníci se mohou seznámit s bohatou historii divadla loutek a prohlédnout si jednotlivé typy "dřevěných herců", s nimiž se v divadelních představeních setkávají.

Prostřednictvím uměleckých snímků Jindřicha Štreita, jednoho z nejvýznamnějších současných fotografů, poznají, jak divadelní inscenace vzniká.

Vernisáž výstavy proběhne 12. prosince, výstava bude otevřena až do února 2014.  

Reklama

Výběr článků

Načítám