Hlavní obsah

Divadlo J. K. Tyla v Plzni bude mít nového šéfa opery

Novinky, Alena Lochmannová

Divadlo J. K. Tyla v Plzni bude mít od ledna příštího roku nového uměleckého šéfa opery, PhDr. Ilju Šmída.

Foto: Eva Ichová

Jako umělecký šéf opery Divadla J. K. Tyla v Plzni nastoupí od 1. ledna příštího roku PhDr. Ilja Šmíd.

Článek

Jako umělecký šéf opery Divadla J. K. Tyla v Plzni nastoupí od 1. ledna příštího roku PhDr. Ilja Šmíd, dosavadní ředitel Symfonického orchestru hl. města Prahy.

Ve funkci vystřídá stávajícího šéfa Jiřího Pánka, který vede soubor od začátku sezony 2006/2007 a pro jehož éru je charakteristické soustavné vyhledávání mladých pěveckých talentů.

"Přestože jsem se věnoval především symfonické hudbě, mám dostatek zkušeností i v operním žánru. Troufám si tvrdit, že k práci v operním ansámblu jsem připraven svou dlouholetou manažerskou činností, ale také vlastní uměleckou, publicistickou, ale také třeba vydavatelskou prací," uvedl Ilja Šmíd.

"Ve svém vydavatelství jsem natočil první CD Evy Urbanové, připravil jsem profily Zdeny Kloubové či Milana Bürgera, točil jsem s Dagmar Peckovou. Cítím se proto být nejen hudebníkem, ale i divadelníkem, a opera je gesamtkunstwerk se vším všudy," hovoří o svých předchozích zkušenostech Šmíd.

S Iljou Šmídem získá plzeňské divadlo do vedoucí funkce osobnost s rozsáhlým odborným vzděláním, mezinárodním rozhledem, manažerskými schopnostmi a letitou zkušeností s řízením velkých těles. Všechny tyto devizy dojdou uplatnění při zahájení provozu nové moderní divadelní budovy i v souvislosti s nároky, které na Plzeň jako Evropské hlavní město kultury 2015 budou kladeny již v nejbližší době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám