Hlavní obsah

Divadlo Alfa vstupuje do nové sezóny

Novinky, Alena Lochmannová

Divadlo Alfa chystá pět premiér, hlavním hrdinou nové sezony bude Kašpárek, který se objeví hned ve dvou z nich. Plzeňské divadelníky čeká také účast na řadě prestižních festivalů u nás i v zahraničí, Alfa se na podzim vydá mimo jiné do Dánska nebo do Spojených arabských emirátů.

Foto: Divadlo Alfa

Loutka Kašpárka z připravované inscenace Kašpárek a mumie

Článek

Divadlo Alfa připravuje sezonu, která kombinuje klasiku a experiment. Nasazuje klasické loutkové pohádky a komedie (Kašpárek a mumie, Tajemný hrad v Karpatech, Umanutá princezna) a současně chystá náročné autorské projekty (Panika v muzeu, Panská farma), které vznikají méně obvyklými a experimentálními cestami.

„Tuto sezónu experimentujeme s Kašpárkem - klasickým loutkovým hrdinou mnoha generací. Jeho schopnosti oslovit dnešní dětské publikum prověříme hned dvěma inscenacemi. Věříme, že návrat Kašpárka na scénu potvrdí jeho nestárnoucí kvality a také jeho životnost v současném loutkovém divadle. Zároveň chceme vrátit Kašpárka do repertoáru na oslavu jeho revolučního kolegy, který v Plzni sehrál klíčovou roli na podzim roku 1918,” připomíná ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

Kašpárek bude hlavním hrdinou v první premiéře sezony, která se v těchto dnech začíná zkoušet. Hru současného brněnského autora Jiřího Skovajsy Kašpárek a mumie upravil emeritní dramaturg Divadla Alfa Pavel Vašíček, který citlivě propojil příběh s plzeňským prostředím.

Kašpárek se v Alfě neobjevuje poprvé, zavítal sem na přelomu tisíciletí v inscenacích, určených spíše mládeži a dospělým. Před deseti lety uvedlo Divadlo Alfa s úspěchem Skovajsovu hru Kašpárek a indiáni a nyní se diváci mohou těšit na její volné pokračování.

Malé diváky čeká Kašpárkovo veselé dobrodružství, v němž se opět setkají nejen s Kašpárkem a Škrholovými, ale i s trojicí českých vodníků, tajemnou mumií egyptského faraona a také s velbloudářem Kásimem a jeho velbloudem Pepou, který své jméno získal v Plzni… Inscenace je určena dětem z mateřských škol a 1. a 2. tříd základní školy – a také pro rodiny s dětmi.

A Kašpárkova jízda bude pokračovat! V prosinci se představí v projektu s názvem Panika v muzeu, do kterého přizvalo Divadlo Alfa divadelníky z francouzsko-českého souboru La Pendue.

Milovníci Julese Vernea a filmové komedie Tajemný hrad v Karpatech se mohou těšit na loutkovou variaci na dané téma. Autorem hry je liberecký dramatik a dramaturg Vít Peřina.

Pro druhý stupeň základní školy, středoškoláky a také pro dospělé je určen titul Panská farma, který připravuje na květen příštího roku kolektiv tvůrců společně s herci na motivy známé předlohy George Orwella Zvířecí farma.

Líbezná princeznička, zakletý princ, starosvětský pan král, tajemná mořská víla, potrhlí muzikanti a stařičký sluha...  ti všichni vystupují v komorní loutkové hříčce Umanutá princezna, která je nejnovější dramatizací tradiční italské pohádky "Princ krab".

Velkou událostí sezony bude v červnu 33. ročník festivalu Skupova Plzeň (13. – 17. června 2018). Jeho přípravy už dávno začaly, dramaturgie bedlivě sleduje a oslovuje tvůrce zahraniční i domácí. Festival vedle divadelních sálů zavítá také do centra Plzně a připraví program pod širým nebem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám