Hlavní obsah

Divadelního Kajínka hází do krabice společně s celým fenoménem. Přitom je to čirá recese a zábava

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úspěšné premiéře nové hry Kajínek čekají Divadlo Zaseto dvě další prosincové reprízy. S nadsázkou a parodií vystavěný příběh nejznámějšího českého vězně mohou diváci znovu vidět dnes a 17. prosince v pražské Malostranské besedě.

Foto: Divadlo Zaseto

Do role Jiřího Kajínka se v podání Divadla Zaseto vžívá Martin Procházka.

Článek

„Na premiéře i bezprostředně po ní bylo skutečně živo. Překvapením pro nás bylo, že dorazil sám Jiří Kajínek, lidé se s ním fotili, všude novináři a štáb natáčející o něm dokument. Strhla se i nejrůznější diskuze na sociálních sítích, která nám moc nenahrává. To však nic nemění na tom, že jsme si samotné představení užili, považujeme ho za jednu z našich nejlépe vystavěných komedií a podle reakcí diváků se nám večer povedl. Nenechte se odradit reakcemi na internetu a přijďte se o kvalitě hry přesvědčit sami,“ říká scénárista a producent Divadla Zaseto Martin Procházka.

Představení Kajínek neřeší vinu a trest ani okolnosti, které vedly k jeho uvěznění. Cílem Divadla Zaseto bylo ukázat divákům humornou formou policejní aparát a divadlem vykonstruované důvody jeho útěku. K tématu autoři sáhli ještě v době, kdy si Jiři Kajínek odpykával svůj trest.

O Jiřím Kajínkovi byl natočený film, vzniklo mnoho dokumentů, vyšly stovky publikací, ale nikoho nenapadlo přivést Jiřího Kajínka na divadelní prkna, a už vůbec ne, udělat si legraci z postav, ať už skutečných nebo smyšlených. Původně jsme chtěli udělat muzikál, nakonec z toho sešlo, protože vyrobit autorskou hudbu se ukázalo z časových důvodů jako velmi náročná věc,“ dodává Martin Procházka.

Divadlo Zaseto sdružuje profesionální a poloprofesionální umělce. Zaměřuje se na originální autorskou tvorbu s cílem oslovit diváka moderním a současným humorem. Ačkoliv se divadlo soustřeďuje speciálně na komedie, je uvnitř každé inscenace aktuální odkaz na problematiku lidského života a dekadence obecných společenských jevů. Divadlo se záměrně nevyhýbá kontroverzním tématům a s nadsázkou poukazuje na skutečnou podstatu mezilidských vztahů.

Reklama

Výběr článků

Načítám