Hlavní obsah

Divadelní slavnosti uvedou komedii Zkrocení zlé ženy na Křivoklátě

Novinky, Ivana Kvasnicová

Divadelní slavnosti uvedou jednu z nejhranějších divadelních her Williama Shakespeara Zkrocení zlé ženy nejen na Křivoklátě. Komedie s překvapivým rozuzlením o vztazích mezi muži a ženami, v které slovní půtky připomínají spíše slovní šerm než dialog, propůjčují hře neobyčejnou komediálnost.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Divadelní slavnosti si kladou za cíl uvádět divadelní cykly v prostorech se zvláštní historickou a kulturní hodnotou. Cílem je oživit tyto objekty, jejich kulturní nabídku a umožnit návštěvníkům prožít hodnotu těchto míst nově,  spojit umělecký a kulturně historický prožitek.

„V těchto intencích vznikl ojedinělý projekt realizovaný souborem Ty-já-tr – Křivoklátské divadelní slavnosti, který se na hradě odehrál již jedenáctkrát. Osmý ročník přinesl řadu novinek. Hrálo se nejen na Křivoklátě, ale i na dalších objektech – Třeboni, Žlebech a kromě nich se slavnosti v roce 2011 uskutečnily i na otáčivém hledišti v Týně nad Vltavou. Ty-já-tr se na hradě představil již jedenáctkrát,” uvedla Radka Tesárková z Ty-já-tru.

„Od roku 2003 se odehrála řada představení, byla to inscenace hry Noc na Karlštejně, Zkrocení zlé ženy a Večer tříkrálový. V roce 2006 představil Ty-já-tr v obnovené premiéře inscenace Zkrocení zlé ženy. Od tohoto roku se přenáší inscenace na pražské scény. Pro Křivoklátské divadelní slavnosti 2007 Ty-já-tr připravil inscenaci hry Sen noci svatojánské. Šestý ročník slavností byl ve znamení inscenace Cyrana z Bergeracu. V roce 2009 Ty-já-tr na hrad přinesl premiéru hry Nápoj lásky aneb Mandragora. Podle Machiavelliho Mandragory hru napsal Max Feiler a speciálně pro Křivoklát a soubor ji upravili J. Someš a J. Hervert, který inscenaci i režíroval. Rok 2010 znamenal opět spolupráci s osvědčenou dvojící Novák – Someš a přivedl na scénu inscenaci Moliérovy hry Don Juan. Desátý ročník Divadelních slavnosti v roce 2012 přinesl inscenaci hry Marie Stuartovna v režii a překladu Davida Krause,” dodala Radka Tesárková.

„Letošní Divadelní slavnosti jsou ve znamení návratů a novinek zároveň. Pro velký divácký zájem se „na scénu“ vrací Shakespearovo Zkrocení zlé ženy, které jsme v premiéře uvedli v roce 2013. V režii Otakara Koska uvádíme "Zkrocenku" s takřka novým obsazením (stejní zůstali jen představitelé Petruchia a Kateřiny), ale se zbrusu novým, překvapivým výkladem. Nová přibyla i místa, kde inscenaci uvádíme - kromě tradičního Křivoklátu se nově na tuto inscenaci těšil i zámek Libochovice (8. a 9. srpna ve 20.00 hodin) a hrad Krupka (4. září od 20.00 hodin),” láká na slavnosti Radka Tesárková.

Zkrocení zlé ženy je jedna z nejhranějších her Williama Shakespeara, v které Petruchiovo krocení Kateřiny probíhá podle dobového zvyku. Slovní půtky Kateřiny s Petruchiem připomínají neobyčejně prudký slovní šerm. Právě tento její jazykový vtip propůjčuje hře neobyčejnou komediálnost a ve svém výsledku dokonale vyjádřuje city a postoje hlavních postav.

Hrají: BAPTISTA - Pavel Betka, KATEŘINA - Radka Tesárková, BIANCA - Lenka Olšanová / Kateřina Urbanová, PETRUCHIO - Josef Hervert, Vojtěch Hájek.

Uvádí:  9. srpna od 20 hodin zámek Libochovice, 11. - 16. srpna od 19.30 Křivoklát, 4. 9. od 20.00 - hrad Krupka.

Reklama

Výběr článků

Načítám