Hlavní obsah

Dialog Jessenius připomíná v rámci Dne boje proti rakovině význam prevence a samovyšetření

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od roku 2000 patří 4. únor Světovému dni boje proti rakovině. Jeho cílem je upozornit na důležitost preventivních prohlídek a včasného zjištění onkologického problému. Mezi organizace, které informují a vzdělávají širokou veřejnost v této oblasti, patří i obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Za rok je v  Česku diagnostikováno přes  96 tisíc nových zhoubných nádorů a přes 27 tisíc  nemocných  s diagnózou nádorového onemocnění ročně zemře. 

„S prodlužující se délkou života paradoxně narůstá i pravděpodobnost, že nás postihne zhoubný nádor. Zhruba každý třetí muž a každá čtvrtá žena v České republice onemocní v průběhu života nějakou malignitou. Tak vysoká pravděpodobnost si zaslouží pozornost celé populace, podporu prevence, vyhledávání časných stádií zhoubných nádorů i osvětu ohledně zdravého životního stylu, rizika kouření, obezity. Například informace o přednádorových stavech a dědičných nádorových onemocněních může pacientům, kterých se to týká, zachránit život,“ uvedla Petra Tesařová, přední česká onkoložka a spoluzakladatelka Dialogu Jessenius.

Právě tato organizace se snaží neúprosná statistická čísla zvrátit pomocí projektů, které sází na preventivní vyšetření a včasné odhalení počínajícího nádoru.

Nejčastějšími zhoubnými nádory jsou u mužů rakovina prostaty, plic a tlustého střeva, u žen pak rakovina prsu a pohlavních orgánů. Proto se i projekty Dialogu Jessenius soustřeďují na tyto diagnózy. K nim natočil sérii edukačních filmů Průvodci onemocněním. K dispozici jsou zdarma na stejnojmenných webových stránkách www.pruvodceonemocnenim.cz.

„Filmy mají pomáhat pacientům a jejich rodinám provést je onemocněním a přinést dostatek informací, tak aby mohli léčení, co nejlépe zvládnout,“ říká o projektu vzdělávacích filmů Michaela Tůmová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius. 

Tato společnost se zaměřuje také na výuku samovyšetření prsou, což už se za dobu jejího fungování osobně podařilo už u několika tisíců žen. „Rozdali jsme už přes 500 000 brožur s návodem na samovyšetření,“ dodala Michaela Tůmová.

Jako návod pro ženy, kterým záleží na jejich zdraví, před časem vytvořil Dialog Jessenius vtipné instruktážní video na stránkách www.rucenaprsa.cz a také speciální aplikaci pro mobilní telefony. Ta připomene správný čas pro pravidelné samovyšetření a je k dispozici zdarma jak pro platformu Android, tak i pro iOS.

Díky masivní osvětě a preventivním programům, jako jsou tyto, se daří v časném stádiu zachytit až 85 procent zhoubných nádorů kůže, 77 procent zhoubných nádorů prsu a 70 procent zhoubných nádorů prostaty. Právě pacientům, kterým je diagnostikováno onemocnění rakovinou poskytuje Dialog Jessenius pomoc a podporu prostřednictvím Centra informací pro onkologické pacienty ve FN Motol.  

Další informace na www.hlidej.se nebo www.ciop.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám