Hlavní obsah

Dialog Jessenius představil v Brně edukativní film pro pacienty s rakovinou tlustého střeva

Novinky, Kateřina Martykánová

DVD s filmem Kolorektální karcinom, jež je všem pacientům k dispozici zdarma, pokřtila v pátek 19. dubna na Brněnských onkologických dnech předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, společně s předsedou České onkologické společnosti Prof. Jiřím Vorlíčkem a onkoložkou Doc. Petrou Tesařovou.

Foto: Dialog Jessenius

Křest edukativního filmu na Brněnských onkologických dnech

Článek

Rakovina tlustého střeva je u nás nejčastějším typem nádorového onemocnění a současně také nejčastější příčinou úmrtí na zhoubná onemocnění. „Ročně postihuje až 8000 pacientů, z nichž polovina na toto onemocnění následně umírá,“ uvedla doc. Petra Tesařová, která je spoluzakladatelkou o. p. s. Dialog Jessenius. "Přitom je toto onemocnění příkladem nádoru s velkou nadějí na úplné vyléčení, pokud se ovšem pacient dokáže rychle zorientovat v problematice nemoci, rozhodne se podstoupit vyšetření a zahájí léčbu,“ dodala.

Proto shromáždil Dialog Jessenius všechny dostupné informace o této diagnóze a v laicky srozumitelné formě je v podobě interaktivního DVD nyní poskytuje všem, kterých se tato problematika dotýká. „Věříme, že film zlepší celkové povědomí o této závažné nemoci, odstraní strach, který pacientům s prvními symptomy brání navštívit lékaře, a vysvětlí diagnostické postupy i způsoby léčby, tak že nemocný bude na zvládnutí nemoci lépe připraven,“ řekla doc. Tesařová.

Film natočila režisérka Šárka Slezáková za přispění předních českých onkologických lékařů, ale i pacientů, kteří se neváhali podělit o svoje osobní zkušenosti s překonáváním nemoci a posílí tak naději těch, kteří jsou teprve na začátku. DVD obsahuje praktické informace o prevenci, výskytu, diagnostice a léčbě choroby, které mají pomoci nemocným i jejich blízkým nebo pacientů v riziku nemoci. DVD je ZDARMA dostupné na odborných onkologických pracovištích nebo ke zhlédnutí či stažení na stránkách www.dialog-jessenius.cz.

V sérii Průvodci onemocněním byla dosud vydána DVD s filmy Nejčastější gynekologické malignity,  Karcinom prsu a nově Kolorektální karcinom. Společným mottem projektu Průvodci onemocněním pro onkologické pacienty je věta: „Vědět je klíč.“  

Kolorektální karcinom je v České republice jedním z nejčastějších nádorových onemocnění, v Evropě jsme v incidenci na třetím místě za Slovenskem a Maďarskem, ve světě na pátém. Kolorektální karcinom zároveň patří i k nejčastějším příčinám úmrtí na zhoubná onemocnění u nás. Hlavním důvodem je pravděpodobně nezdravý životní styl (obezita, nedostatek pohybu, tučná strava atp.) Výskyt nádorů tlustého střeva a konečníku se za posledních 30 let zdvojnásobila. Ročně je v naší republice zachyceno zhruba 8000 nových případů kolorektálního karcinomu, na tuto chorobu každý rok umírá asi 4000 pacientů. Předpokládá se, že v roce 2013 bude v České republice žít s diagnózou kolorektálního karcinomu skoro 58 tisíc lidí.

Odborné, etické, hospodářské a společenské důsledky tohoto stavu jsou zřejmé. Jsou o to závažnější, že nemoc ve velké míře postihuje pacienty v produktivním věku. Typický věk českého pacienta s kolorektálním karcinomem je sice mezi 60-75 lety, ale asi pětina všech nemocných je mladších než 60 let. Přesto lze v posledních letech pozorovat náznaky zlepšení, především stabilizaci úmrtnosti, která začíná vykazovat i mírný pokles. Podílí se na tom probíhající screening, a také účinná a důsledná primární onkologická léčba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám