Hlavní obsah

Dětská technická univerzita zahajuje v Klatovech svou činnost

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době stále více slýcháme ve sdělovacích prostředcích stesky manažerů strojírenských podniků o nezájmu o technické obory. Na střední průmyslové školy a i následně vysoké školy technického zaměření se hlásí méně studentů, než kolik by jich byl strojírenský resort schopen zaměstnat.

Foto: Jindřich Fürbacher

Dětská technická univerzita Fakulty strojní Západočeské univerzity se oficiálně otevřela v Klatovech.

Článek

Tento jev má jistě celou řadu příčin, na jejichž zmírnění pracuje celá řada odborníků. Jedním z pracovišť, které se snaží tento trend zvrátit je Fakulta strojní Západočeské univerzity v Plzni. Zájem nejmladší generace se snaží podchytit rámci Dětské technické univerzity. Navazuje tím na úspěšné akce, jako jsou Dny vědy a techniky, Noc vědců, DronFest a další. Snahou je ukázat žákům, že technika nejsou dlouhé výpočty, ale že to je především zábava.

V letošním školním roce se dalším partnerem stala obecně prospěšná společnost Úhlava působící jako významný hráč na poli celoživotního a mimoškolního vzdělávání v Klatovech. Za podpory místních škol Gymnázia Jaroslava Vrchlického a Střední průmyslové školy, a zapojením pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, se podařilo všem zainteresovaným otevřít pobočku Dětské technické univerzity v Klatovech.

Ředitel Úhlavy, o.p.s. Ing. Pavel Vondráček k tomu říká: „Velmi si vážíme spolupráce se všemi partnery na provozování pobočky Dětské technické univerzity v Klatovech. Vhodně doplňuje nejen naše doposud probíhající aktivity v oblasti mimoškolního vzdělávání pro děti  zaměřené na environmentální výchovu, zemědělství a potravinářství, ale tvoří logický celek v rámci námi nabízeného portfolia celoživotního vzdělávaní pro různé věkové a profesní skupiny v Pošumaví.“

Kroužky zahrnují celou řadu dovedností, namátkou je možno vyjmenovat například montáž na základě montážních postupů, obrábění laserem, elektromobilitu, robotiku, rušení gravitace, 3D modelování a tisk nebo virtuální realitu a ještě celou řadu dalších.

O tom, že zájem o technické obory, pokud jsou vhodně nabízeny, mezi dětmi a mládeží je, svědčí skutečnost, že v současné době je kapacita kroužků v Klatovech zcela zaplněna. Průběžné informace o Dětské technické univerzitě v Klatovech můžete sledovat na stránkách Úhlavy o.p.s. www.uhlava.cz, na jejím facebookovém profilu nebo také na stránkách www.detskatechnickauniverzita.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám