Hlavní obsah

Děti žijící v hmotné nouzi by měly i nadále ve školách dostávat obědy zdarma

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Radní Zlínského kraje schválili opět pro příští školní rok projekt Obědy do škol, pokud kraj obdrží dotaci z Operačního programu potravinová a materiální pomoc.

Foto: Zlínský kraj

Ilustrační foto.

Článek

„Předpokládáme výdej asi 49 tisíc jídel v zařízeních školního stravování v hodnotě 1 401 364 korun,“ uvedl v úterý 16. dubna radní Zlínského kraje pro školství Petr Gazdík.

„Cílem projektu je zajistit stravování pro 247 dětí v hmotné nouzi z 33 základních a mateřských škol. Kromě snahy poskytnout dětem ze sociálně slabých rodin kvalitní stravu je důležitým efektem i zlepšení školní docházky, účast na předškolním vzdělávání, na odpoledních zájmových aktivitách a celková integrace do společnosti,“ sdělila krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

Do projektu mohou být zapojeny děti ve věku 3 až 15 let navštěvující základní či mateřskou školu, které se jako společně posuzované osoby z hlediska nároku na příspěvek na živobytí nacházejí v hmotné nouzi. Tato kritéria posuzují zařízení školního stravování ve spolupráci s úřady práce a předpokládaný počet dětí, kterých se projekt může týkat, je stanoven na základě kvalifikovaných odhadů.

„V současné době využívá možnost dotovaného stravování okolo 260 žáků ve Zlínském kraji, ovšem přesná statistika bude k dispozici až po vyhodnocení projektu, tedy po skončení letošního školního roku 2018-2019,“ řekla krajská tisková mluvčí.

„Význam projektu vidíme v tom, že účastí na společném stravování v kolektivu spolužáků se děti přirozeněji zapojují do dalších vzdělávacích a volnočasových aktivit a nezůstávají ´outsidery´. Navíc se tím otevírá prostor pro práci s rodinami, protože na projekt je navázáno i sociální poradenství a prorodinné služby,“ dodal radní Petr Gazdík.

Předchozí dva roky ukázaly, že školy chtějí řešit problematiku dětí, nacházejících se v hmotné nouzi. Do pilotního pokusu ve školním roce 2017-2018 se přihlásilo 16 základních a mateřských škol, následující rok jich bylo už třicet.

Reklama

Výběr článků

Načítám