Hlavní obsah

Děti v Plzni oslavily Den Země s Křemílkem a Vochomůrkou

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavou akci pro děti a rodiče přichystala 50. mateřská škola v plzeňské části Doubravka. Na několika stanovištích bylo možné vyrobit nejrůznější věci z materiálů, které normálně končí v odpadkovém koši.

Foto: Jan Kaše

Akce přilákala desítky dětí a rodičů

Článek

V pondělí 22. dubna uspořádala plzeňská 50. mateřská škola pro děti a rodiče Oslavu Dne Země s Křemílkem a Vochomůrkou, jejímž hlavním cílem bylo ukázat, co vše se dá vyrobit z „odpadků“.

Děti hned při vstupu do budovy mateřské školy byly přivítány Křemílkem a Vochomůrkou a dostaly kartu, do které na každém stanovišti obdržely razítko, potvrzující splnění úkolu.

„Tito dva kamarádi bydlí společně na pasece v malé pařezové chaloupce. Jenomže jednoho dne se nad pasekou proháněl vítr Větroplach, který chaloupku poničil. Pomůžete Křemílkovi a Vochomůrkovi chaloupku opravit?“ četli rodiče svým dětem u stanoviště v prvním patře, kde se z pytlíků od mouky vyráběl domeček a z ruliček od kuchyňských papírových utěrek bylo možné udělat jednu z těchto večerníčkových postaviček, a to Křemílka.

V další třídě se sázela semínka a z kelímků od jogurtů, látky a nařezaných kartonů děti za pomocí rodičů vyráběly druhou postavičku, tlustšího Vochomůrku.

„Pojďte si vyrobit záložku do knížky, vybarvit obrázek Růženky, Křemílka a Vochomůrky (pro děti) a složit z čajových sáčků květ (pro rodiče). Kdo bude hotový, může si ještě poskládat obrázek i kostičky,“ zvala na další stanoviště informační cedulka.

A složit pěknou kytičku není až tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Správné poskládání a nalepení se některým rodičům hned na první pokus nepovedlo. Ale když se dílo podařilo, vznikaly skutečné skvosty, u nichž by málokdo tipoval, že jsou to vlastně nastříhané papírové sáčky od čaje.

Jinde zase měly děti vyrobit hodnou kukačku, k čemuž jim posloužil návod: „Nakresli kukačce oči, vystřihni a nalep zobáček, slož z papíru harmoniku-křídla, prostrč dírkami, slož z menšího papíru harmoniku-ocásek a zastrč.“ Tělo kukačky bylo vytvořeno z ruličky od toaletního papíru.

Není divu, že tato skvělá akce, podporující kreativitu dětí (a vlastně i rodičů), přilákala do školky desítky „soutěžících“. Děti, které s velkým nadšením a nasazením plnily jednotlivé úkoly, obdržely od živého Křemílka a Vochomůrky na závěr drobný dárek.

Není třeba zdůrazňovat, že na skvělé atmosféře mají rozhodující podíl organizátoři – učitelky a zaměstnanci 50. mateřské školy. Vstřícnost, ochota, vlídné slovo a především úsměv provázel celé odpoledne, které si děti i rodiče naplno užili.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám