Hlavní obsah

Děti přivítaly na Masarykově náměstí v Ostravě jaro

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 9. dubna dopoledne upořádala Lidová konzervatoř Ostrava a Ostravské muzeum loučení se zimou a přivítání jara.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.4.2017 Na Masarykově náměstí přivítali jaro. Stará " Mařena " bude zmařena.

Článek

Letos si po jednadvacáté děti ze souboru Hlubinka, pod vedením Kateřiny Macečkové, připomněly na Masarykově náměstí v Ostravě starodávný zvyk vynášení zimy z města a vítání jara.

Děti v deset hodin vyšly z Ostravského muzea a se zpěvem na rtech prošly Masarykovým náměstím. V čele průvodu nesly dívky figurínu staré "Mařeny", která symbolizovala něco starého, nepotřebného, co již nechceme a na co musíme rychle zapomenu.

Průvod, ke kterému se přidávali další občané, prošel v okolí kostela sv. Václava, dále k řece Ostravici a podél levého břehu se dostal na Hradní lávku. 

Tam si děti zazpívali další písně a s "Mařenou" se rozloučily. Tu pak zapálily a s radostným pokřikem hodily do rychle plynoucí řeky Ostravice, kterou napájí z pravé strany řeka Lučina.

Krojovaný průvod se zpět z lávky již vracel s veselými písněmi, dívky nesly opentlovaný májíček s navěšenými malovanými vajíčky, které jsou symbolem jara.

Na náměstí pak dětský soubor Hlubinka předvedl přítomným různé vesele taneční hry. „Připravili jsme si ukázky různých tanečních her. Například jarní hra na křepelku, velmi známá taneční hříčka Zlatá brána. Předvedeme ještě rytířskou hru, na Elišku a další,” prozradila program vedoucí souboru Hlubinka Kateřina Macečková, ředitelka mezinárodního folklorního festivalu Folklor bez hranic, který se koná v Ostravě.

Akce se lidem, kteří se sešli nebo jen tak procházeli Masarykovým náměstím, velmi líbila. Připomněli si nadcházejí dny velikonočních svátků. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám