Hlavní obsah

Děti potěšily mikulášské balíčky obsahující "fairtradové" sladkosti

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulášská družina se v úterý 6. prosince nevyhnula ani Mateřské škole v Liptále. Hodný Mikuláš s krásným a milým andělem a malinko zlobivým čertem rozdali dětem balíčky. Letos měly hned dva – jeden s ovocem a jinými dobrotami a druhý s překvapením od občanského sdružení Líska.

Foto: archiv MŠ Liptál

Mikulášská nadílka v mateřské škole v Liptále.

Článek

„Nákupem mikulášského balíčku od Lísky se mateřská škola zapojila do spravedlivého obchodu (Fair Trade). Podporujeme tím nejen malé zemědělce z rozvojových zemí, ale i zdraví našich dětí. Děti v něm dostaly cukrovinky bez chemie a tradiční šitou hračku,“ řekla ředitelka MŠ Liptál Eva Krausová. I když měl mikulášský balíček hodnotu 100 korun, zaplatila školka jen padesátikorunu.

Výrobky spravedlivého obchodu se přitom vyznačují vysokou kvalitou. Mezi takové výrobky patří potraviny nebo další doplňkové produkty, jako jsou košíky, výrobky z textilu či ze dřeva, bižuterie apod.

Hlavním cílem Fair tradu je podpora spravedlivého obchodu, což spočívá v rozšiřování sítě obchodů, restauračních zařízení či organizací, v nichž se prodávají nebo podávají výrobky ze třetích zemí. „Vsetín má už takových míst 13, i díky tomu získal toto významné ocenění Fairtradové město, které mají už i světová velkoměsta – jako je Londýn, Brusel nebo Paříž,“ řekla Iva Koutná, předsedkyně občanského sdružení Líska, které je jedním z míst, kde si lze výrobky označené Fair trade zakoupit. Vsetín podporuje Fair trade již od roku 2007, kdy pořádala SPKP Vsetín první přednášku o fair trade v mateřském centru Sluníčko.

Fair trade je způsob obchodu dávající drobným pěstitelům a řemeslníkům z rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si tedy český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky či devastace životního prostředí. Pěstitelé v rámci fair trade dostávají za svou práci takovou výkupní cenu, která odpovídá nákladům na výrobu a zaručuje jim důstojný život.

Mezi základní principy fair trade patří férové obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv, šetrnost k životnímu prostředí nebo vyplácení tzv. sociálního příplatku, který je investován do projektů místního rozvoje. Více informací naleznete také na www.fairtrade.cz.

Zájemci o Fair Trade výrobky si je mohou zakoupit ve Vsetíně v kanceláři Lísky, která se nachází v budově SVČ ALCEDO, Z. Kalandry 1095. Více také na www.liska-evvo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám