Hlavní obsah

Děti okusily trochu vojenského drilu

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední zářijový víkend se uskutečnilo na Hamrech již 13. setkání zdravotně postižené mládeže s dětmi okresu. Děti z dětských domovů z Prostějova a Plumlova, ze sociálně slabých rodin a děti z různých kroužků a oddílů přijely na vojenskou základnu prožít dva dny plné soutěží a branných her.

Foto: Michal Mucha

Zdravověda

Článek

Akci pořádalo Sportcentrum DDM Prostějov ve spolupráci s 601. skss. S přípravou a průběhem jim plně pomáhají dobrovolní hasiči z Držovic a Bedihoště a kluci z aersoftového military klubu. Vojáci poskytují ubytovací a výcvikové prostory a připravují dětem po celou dobu jídlo.

Akce má velký ohlas mezi dětmi. K setkání patří neodmyslitelný uvítací vojenský guláš. „Jsme rádi, že můžeme tato setkání pořádat. Má to nesmírný společenský význam a efekt,“ poznamenala vedoucí celé akce Tereza Zajíčková ze Sportcentra. „Děti nakouknou aspoň trochu pod pokličku branné problematiky a pobytu v přírodě, vzájemně se seznámí a naučí se i mezi sebou komunikovat. Děti z běžných úplných rodin potom vnímají děti z domovů trochu v jiném světle,“ dodala.

„Po dobu pobytu zde na Hamrech jsme neměli s našimi svěřenci žádný vážný problém. Zřejmě toto prostředí na ně působí pozitivně,“ svěřila se s úsměvem jedna z vychovatelek z dětského domova.

Program byl opravdu nabitý jako vždy. Děti měly jak diskotéku, tak i táborák. Soutěžily ve vaření guláše i v branných disciplínách, které pro ně připravili dobrovolní hasiči. Praktickou ukázku malého vojenského výcviku, kde si vyzkoušely např. pořadovou přípravu, maskování a tichý přesun skupiny v lese, nebo například i rozebírání a skládání samopalu, to vše připravili nadšenci z military-aersoftového klubu. Těm nejmenším se nejvíce líbila jízda v hasičském voze se zapnutou houkačkou.

Zkoušku odhodlání a potlačení strachu děti skládaly při sobotní noční stezce odvahy. „Měla jsem strach, ale teď už se nebojím, protože v lese žijí jen zvířátka a ty dětem neubližují a bojí se víc než já,“ řekla nám jedna z účastnic noční stezky, devítiletá Klárka.

„Na setkání jezdíme každý rok a pomáháme připravovat a organizovat branné soutěže,“ poznamenal Miroslav Prokop z SDH Držovice. „Víkend si užíváme i my kluci z Military-aersoftového teamu – 115. praporu hloubkového průzkumu, kdy zabezpečujeme další části programu pro účastníky setkání a dáváme tomu ten vojenský ráz,“ doplnil slova Prokopa zástupce tohoto klubu Pavel Pěnička.

Přes všechna pozitiva a význam, která tato akce má, to má však i svá úskalí. „Je zvláštní doba. Děti zájem mají, ale nejsou dospělí, kteří by byli ochotni ve svém volném čase a zadarmo, nad rámec svých povinností, věnovat se dětem a vychovávat je. A tak se to mnohdy ke všem dětem nedostane. Přitom to nechce tak moc,“ posteskl si jeden z dřívějších hlavních koordinátorů této akce Michal Mucha. „Myšlenka je skvělá, servis a zázemí úžasné a zájem instruktorů a dětí rovněž velký," dodal.

„Jen dětí ubývá, protože se nikde nesdružují, a pokud ano, tak jejich vedoucí nemají zájem. Akce tohoto typu by měla společnost více podporovat,“ doplnila jeho slova Tereza Zajíčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám