Hlavní obsah

Detektivní pátrání po osudech tří bratří z Mydlovaru

• Aktualizováno
Novinky, Jan Řehounek

V roce 1934 vydal vlastním nákladem spisovatel Karel Sellner (1873 - 1955) historickou povídku, či spíše novelu, s názvem Tři bratři z Mydlovaru. Kniha se mezi čtenáři, především ve středním Polabí, kam je zasazena, stala v druhé polovině třicátých let bestsellerem.

Foto: Jan Řehounek

Pan Václav Kořán ukazuje renobilitační listinu rodu Roudnických.

Článek

Hrdiny napínavého příběhu z dob panování Ferdinanda I. Habsburského jsou bratři Cyprián, Jan a Mikuláš Roudničtí.

Knihu vydalo nakladatelství Naše vojsko v nevelkém nákladu ještě v roce 1969. Ve veřejných knihovnách byla stále velmi půjčovaným titulem a čtenáři se po ní sháněli i v knihkupectvích. Leč odcházeli zklamaně. I proto se za antikvární svazky platily vysoké částky.

Před několika lety si Václav Kořán, učitel, rodák z Kerska žijící v Kostomlatech, tedy přímo v místech, kde se děj Tří bratří z Mydlovaru odehrává (Mydlovar je zřícenina hradu nedaleko Kostomlat), předsevzal, že knihu znovu vydá. Protože ho zajímaly osudy hlavních hrdinů, ale i dalších autentických postav z příběhu, pustil se nejprve do téměř detektivního pátrání.

V úterý 25. září se o zážitky z něj a překvapivá zjištění podělil s posluchači v Městské knihovně v Nymburce. Podařilo se mu totiž zkontaktovat potomky bratrů Roudnických, kteří žijí v nedalekých Kochánkách, a následně systematickým bádáním v archivech zmapovat jejich osudy a rodové vazby zpětně až do roku 1561.

Všechny tyto poznatky sepsal a použil je jako přílohu reedice Sellnerovy knihy, kterou se souhlasem autorova vnuka Karla Sellnera vydal vlastním nákladem v roce 2016. Využitím moderní polygrafické techniky se čtenářům dostala do rukou přesná kopie původního vydání.

Byla to velká odvaha, vložit do tisícového nákladu značný finanční obnos, původně určený k pořízení nové fasády na dům. Naštěstí se ukázalo, že čtenáři i v současné, knihami přesycené době, která spíše přeje digitálním médiím než papírové produkci, o knihu Tři bratři z Mydlovaru stojí. „Už mám jen poslední zbytek výtisků,“ usmívá se pan Kořán.

Reklama

Výběr článků

Načítám