Hlavní obsah

Desetihodinová „jízda“ na vlně swingu a jazzu je připravena v Týništi nad Orlicí

Novinky, Dana Ehlová

Zhruba desetihodinová „jízda“ na vlně swingu a jazzu je připravena pro návštěvníky 19. ročníku swingového festivalu Jardy Marčíka v Týništi nad Orlicí. Přestože je letos akce pouze jednodenní a koná se na jiném místě než obvykle, nebudou příznivci tohoto žánru o nic ochuzeni.

Foto: Mtbb (archiv)

Domácí Mladý týnišťský big band nemůže na Swingovém festivalu Jardy Marčíka chybět.

Článek

Úderem 15. hodiny odstartuje v Areálu chovatelů Bobkárna v Týništi nad Orlicí (přesná poloha: 50°9'11.920"N, 16°4'10.701"E) devítidílná přehlídka pestrého spektra hudebních uskupení. Úvod a závěr festivalu bude patřit domácím - jako první obsadí podium Black Buřiňos, po nich se objeví na scéně rychnovský komorní sbor Carmina alta a Zakoplaho swing band z Týniště.  

Z Ústí nad Orlicí přijede Black Band ZUŠ a z Náchoda Swing Sextet s Evou Emingerovou. Vystoupením kanadsko-japonsko-českým seskupením Trio McGlashan-Tsuchida-Hobzek se letošní festival překlopí do druhé poloviny. Další na řadě bude třináctičlenná formace špičkových hudebníků F-dur Jazzband ze Zlína, která staví na výjimečném projevu zpěvačky Zuzany Sapárové. Velký zážitek jistě přinese i Koncert v barvách SeMaForu, v němž za doprovodu Kvarteta divadla Semafor vedeného Jiřím Svobodou zazpívají Dáša Zázvůrková a Petr Macháček.  

Na každém ročníku festivalu je netrpělivě očekáváno vystoupení Mladého týnišťského big bandu a jeho hosta. Letos dorazí do Týniště nad Orlicí Ondřej Ruml, který se do povědomí dostal účastí v pěvecké soutěži X-Faktor a poté rolí Martina v lyrikálu Michala Horáčka Kudykam, ale který našel v jazzu i swingu velké zalíbení.  

Tečku za devatenáctým ročníkem týnišťského hudebního festivalu udělá Band-a-SKA Týniště nad Orlicí.     

Vraťme se však na úplný začátek. Swingový festival v Týništi nad Orlicí vznikl díky nápadu vedoucích Mladého týnišťského big bandu Pavla Plašila a Karla Koldinského s tím, že příležitost vystoupit dostanou mladí sólisté a soubory preferující swing a jazz.

První ročník se uskutečnil v květnu 1996 a jeho hvězdou se stala Jana Koubková s Českým klarinetovým kvartetem. Od té doby se na týnišťském Tyršově náměstí, kde festival kromě letoška probíhá, vystřídalo mnoho desítek souborů a sólistů jako Vlasta Průchová, Jana Koubková, Dana Vrchovská, Yvone Sanchez, Dan Bárta, Ladislav Kerndl, Karel Hála, T.O.P. Dream Company, Ondřej Havelka a další.

Mezinárodní punc získal festival v osmém ročníku, kdy v Týništi vystoupily bigbandy z USA a Maďarska. Postupem let se pak rozrostl do kulturní události přesahující rámec okresu a kraje, v němž účinkovat mají zájem přední sólisté a soubory.

V roce 1998, v době příprav třetího ročníku, zemřel Jarda Marčík, zakládající člen Mladého týnišťského big bandu a jeden z organizátorů festivalu, který je od této události pořádán na jeho počest.

Reklama

Výběr článků

Načítám