Hlavní obsah

Den Země bude letos v Opavě ve znamení luštěnin

Novinky, Tomáš Pika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po roce se v Opavě opět uskuteční oslava Dne Země. Akce se bude konat 17. dubna od 14 do 18 hodin tradičně na náměstí Osvoboditelů. Součástí bude také Barevný den společnosti Eko-kom na Dolním náměstí. V případě nepřízně počasí počítají organizátoři s přesunem na následující týden.

Foto: Archiv města Opava

Den Země se nekoná v Opavě poprvé.

Článek

Návštěvníci akce se rozhodně nudit nebudou. Jsou pro ně připraveny desítky stanovišť a spousta zábavně-vzdělávacích aktivit. V rámci programu se můžou těšit na vystoupení základních a mateřských škol. Chybět nebude také divadlo Vivat kompostela, které divákům odhalí osudy Jádřince a jeho cestu přes kompost zpět do jablka.

Z důvodu, že byl rok 2016 oficiálně vyhlášen Valným shromážděním OSN jako Mezinárodní rok luštěnin, je letošní Den Země, právě s touto událostí tematicky spojený. Děti ze základní a mateřské školy v Opavě-Vávrovicích přišly u této příležitosti s nápadem, uspořádat potravinovou sbírku luštěnin.  

Jelikož se nápad ujal, mohou zájemci již nyní odevzdávat balené luštěniny na pomoc rodinám s dětmi ze zakarpatské Ukrajiny v budově Slezanky na Horním náměstí. Dále je možnost odevzdávat luštěniny přímo na Dni Země na stanovišti mezinárodní humanitární organizace ADRA, která celou sbírku převezme a předá potřebným.

„Mnoho lidí nerado zasílá humanitárním organizacím peníze, proto se mi zdá materiální sbírka potravin jako dobrá příležitost k vykonání dobrého skutku. ADRA je seriózní organizace s dlouholetou tradicí. Pojďme tedy pomoci, sbírejme luštěniny pro Ukrajinu,“ vyzývá k zapojení Petra Veličková, městská koordinátorka EVVO.

Kromě samotné akce – oslav Dne Země, bude v parku probíhat také spousta doprovodných akcí. První bude třeba úklid Hliníku v rámci kampaně „Ukliďme svět, ukliďme Česko“. Dále pak třeba výstava Příběh zahrady, která bude ke zhlédnutí ve výstavních prostorách ZUŠ na Solné ulici.

Nebude chybět ani seminář o správném kompostování a péči o půdu, projížďka na kole Hněvošickým hájem, exkurze na třídící linku odpadu Technických služeb Opava, nebo dětmi oblíbená exkurze na raduňský mokřad.

„Snad i letos uvidíme čolky, žáby a další zajímavé živočichy,“ říká Petra Veličková a dodává: „Nemine nás ani exkurze do Přírody Slezska, neboť v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea mají tuto zajímavou expozici. Novinkou bude exkurze do uhelné kotelny K3 společnosti Opatherm v Kylešovicích, kde mohou návštěvníci vidět fluidní kotle.“

Reklama

Výběr článků

Načítám