Hlavní obsah

Den stromů můžete oslavit návštěvou pamětních lip

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

20. říjen si již tradičně připomínáme jako svátek stromů. Vydejte se obdivovat pražské lípy republiky, jež nesou poselství vzniku Československa.

Foto: Aleš Rudl

Lípa je naším národním stromem. Na podzim se její listy barví úplně dozlatova.

Článek

Dříve se konaly stromkové slavnosti, které upozorňovaly důležitost „zelených velikánů“. Tradice, přerušená válkou a komunistickým režimem, byla znovu obnovena až v roce 2000. Od té doby každoročně oslavujeme potřebnost i krásu stromů.

Datum nebylo stanoveno náhodně. Právě koncem října je v mnoha lokalitách České republiky vhodné provádět jejich výsadby a podzim je také časem, kdy jsou dřeviny nejkrásnější a hrají všemi barvami.

Mimochodem Den stromů se slaví ve více než 50 zemích světa. Liší se však jeho načasování.

Za lípami republiky Prahy

V naší metropoli můžeme najít desítky lip, které byly vysazeny na paměť vzniku Československé republiky. Většina z nich ukrývá své poselství tiše. Avšak právě z těchto lip na vás zaručeně dýchne historie.

Ty stoleté můžeme najít v Krči, Přední Kopanině nebo na Zličíně. Další byly sázeny v roce 1928 na 10. výročí od vzniku ČSR. Za nimi se můžete vypravit do pražské Dubče, Vysočan, Velké Chuchle či Cholupic.

K pamětním lípám připomínající 50. výročí vzniku ČSR patří například ústřední lípa republiky na Petříně, lípa v Klementinu, lípa na Větrníku, lípa na sídlišti Novodvorská, dvě lípy ve Vinoři nebo lípa v Radotíně.

Mezi mladší živé svědky minulosti, které byly vysazeny v roce 1998, patří například Lípa republiky na Skalce, Lípa republiky v Dolních Měcholupech nebo Lípa republiky v Modřanech.

Tyto významné lípy jsou od roku 2013 zařazovány do databáze významných stromů Prahy, aby byl zachráněn jejich odkaz pro nás i další generace. Databáze vzniká za pomoci široké veřejnosti. Na webu Pražské stromy nyní naleznete unikátní přehled pražských lip republiky. U jednotlivých dřevin je kromě základních údajů k nim uvedena i dopravní dostupnost.

Na výstavu za lípami republiky středních Čech

Pokud vás více lákají cesty do regionu, pak mnoho inspirací naleznete na výstavě Lípy republiky, která probíhá do 20. října v Toulcově dvoře v Hostivaři. Každé odpoledne až do soboty se tam můžete seznámit s příběhy středočeských lip republiky, z nichž mnohé jsou dokonce zachyceny i na dobových fotografiích.

Tématu se věnuje i nadšenecký projekt Lípy republiky 1918 – 2018, kde jsou zaznamenávány jubilejní lípy celé republiky a web nabízí i doporučení k nových letošním výsadbám.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám