Hlavní obsah

Den s železnicí si nenechaly ujít tisíce lidí

Novinky, Monika Čapková

Jako první ve Středočeském kraji proběhl na mladoboleslavském nádraží v sobotu 2. října veliký regionální Den železnice, který nabídl díky ředitelství drah a úřadu Středočeského kraje podívanou, kterou uvítali nejen místní obyvatelé. "Mašinky" obdivovali i lidé ze širokého okolí.

Foto: Monika Čapková

Pára byla lákadlem pro malé i velké

Článek

Krásné počasí přilákalo do jindy velmi neútulného místa Mladé Boleslavi - vlakového hlavního nádraží - tisíce lidí, kteří v rámci Dne železnice mohli uvidět v prvé řadě historické salónní vagóny prezidenta T. G. Masaryka a Ferdinanda d´Este.

Prvně jmenovaný byl dokonce vytápěný a udivil tím, jak se do něj poskládaly nejen reprezentační místnosti, ale i ložnice, koupelny, toalety a místa pro sloužící. Používán byl i dalšími prezidenty. K vidění byl i náčrt případného nového nádraží, které by pak patřilo k nejmodernějším v naší zemi.

Na své si přišli i malí návštěvníci. Pro ně byly připraveny vagóny dětské, kdy první byl plný hraček a maskot-modrý slon dětem rozdával malé pozornosti. Druhý skrýval tajemství v podobě dětských filmů, takzvaný kinematograf.

Výjimečně bylo na mladoboleslavském nádraží (což přes rok bohužel není) i občerstvení, a to nejen ve formě klasických stánků. Především bylo možné se občerstvit v jídelních vozech, ať již staršího data, či těch dnešních. Nahlédnout se smělo i do depa a byly připraveny jízdy Regionovou do nedalekého podniku Škoda-Auto, kde si návštěvníci prohlédli vlečku, odkud pak putují železniční dopravou čerstvě vyrobená auta po celé republice.

Největší zájem byl ale o projížďky historickým vlakem taženým "párou". Celý, sluncem prosluněný den vtipně a pohotově moderoval z televize známý Václav Žmolík. Nádražím se rozléhaly písničky z první republiky a jako překvapení v dopoledních hodinách nad vlaky proletěla i dobová letadla. Což byl malý dárek pro všechny návštěvníky od místního leteckého klubu Nadace Metoděje Vlacha. K dobré pohodě slavnostního dne přispěla i skupina historicky oděných postav, které tak dotvářely atmosféru starých dobrých časů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám