Hlavní obsah

Den s průvodcem zamíří do Frýdlantu nad Ostravicí. Přiblíží tamní smalt a litinu

Novinky, Lucie Talavašková

Den s průvodcem každoročně míří i do malebného podhorského města Frýdlantu nad Ostravicí. Jinak tomu nebude ani letos. Průvodkyně Kateřina Švarcová přiblíží tamní historii frýdlantského smaltu a litiny ve středu 3. července. Velkým lákadlem prohlídky bude návštěva Dílny uměleckého smaltu.

Foto: www.visitfm.cz

Frýdlant nad Ostravicí je centrem uměleckého smaltu

Článek

Železárny a výroba smaltovaného zboží sehrály v minulosti významnou roli při rozvoji města a přispěly k jeho věhlasu. Bez vzniku železáren by Frýdlant nad Ostravicí v průběhu času zřejmě zůstal pouhou malou podhorskou osadou. Díky bohatým nalezištím železné rudy v okolí, ale také blízkosti dvou vodních toků - řeky Ondřejnice a řeky Ostravice, zde mohl železárenský průmysl plně rozkvést.

Frýdlant nad Ostravicí kromě železáren proslavil také podnik Norma, který se zabývá výrobou smaltovaného nádobí. Továrna zde sice již není v provozu, ale smalt Frýdlantu vládne dále především jako centrum uměleckého smaltu.

„Během prohlídky budou mít účastníci možnost nahlédnout nejen do Dílny uměleckého smaltu, ale i do podniku Beskyd, ve kterém bude probíhat Beskydské smaltování, a kde se podívají umělkyni pod ruce při výrobě šperků ze smaltu,“ zve na jedinečnou příležitost ředitelka Turistického informačního centra Frýdek-Místek Monika Konvičná.

Kromě toho budou mít účastníci možnost si projít expozici Kulturního domu věnovanou litině, smaltu a malíři Ferdiši Dušovi. V průběhu prohlídky je čeká i propojení starého s novým; uvidí historicky cenné litinové památky i unikátní soubor venkovního osvětlení dekorovaný smaltovanými díly.

Sraz účastníků je u Kulturního centra ve Frýdlantu nad Ostravicí v 15.00 hodin. Vstup na prohlídku je zdarma. Akce se koná za každého počasí.

Další komentované prohlídky v roce 2019:

7. 9. – Nezapomenutý Místek

19. 10. – Tajemství frýdeckého hřbitova

18. 12. – Zažij příběh Vánoc

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám