Hlavní obsah

Den Respektuj 18 poprvé v Ostravě. S lidmi si povídal i Ondřej Bank

Novinky, Josef Zajíc

Respektuj 18 usiluje o změnu dosavadního tolerantního postoje společnosti k dostupnosti alkoholu u dětí. Projekt vznikl před pěti lety za spolupráce odborníků na závislosti, regionálního partnera a výrobce alkoholu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.6.2017 Den Respektuj 18, poprvé v Ostravě. Pozvánka k návštěvě stánku.

Článek

Těsně za zastávkou tramvajové stanice Karolina předávaly dívenky v červených tričkách upoutávky, knížečky a další drobné dárky a zvaly kolemjdoucí ke vchodu do obchodního a zábavního centra FORUM Nová Karolina, kde měli svůj stánek organizátoři projektu Den Respektuj 18.

Kampaň se letos poprvé objevila a ještě objeví v ulicích Ostravy. Ve čtvrtek 29. června u stánku vysvětlovali organizátoři akce v čele s bývalým českým alpským lyžařem, mnohonásobným mistrem ČR Ondřejem Bankem, proč je třeba se vyvarovat podávání alkoholu mladším osmnácti let a proč je alkohol nejen nebezpečný zdraví a rozvíjejícímu se mladému organizmu pak zvláště. Na příkladech ukázali, že je také velmi návykový.

„Pití alkoholu není jen záležitosti dítěte, které se napije, ale především dospělého, který mu alkohol poskytne nebo zprostředkuje,” zaznělo.

Přestože statistiky ukazují mírný pokles spotřeby alkoholu u dětí, stále se Česká republika řadí mezi země s největším počtem nezletilých, kteří začínají s pitím velmi brzy. Až 68 procent šestnáctiletých přiznalo, že poprvé ochutnali alkohol před třináctými narozeninami.

„Zastupitelstvo města Ostravy schválilo v minulém roce Strategii protidrogové politiky, která reaguje na místní podmínky v užívání legálních i nelegálních návykových látek. Jednou s cílových skupin jsou i děti a mládež. Naším cílem je u nich posunout první experiment co do nejvyššího věku, a je důležité, aby se na naplňování strategie podílely jak vzdělávací instituce, tak rodiny,” řekl k projektu Michal Mariánek, náměstek primátora města Ostravy.

Projekt Respektuj 18 apeluje na širokou veřejnost, aby se k problému postavila čelem a začala jej aktivně řešit. Přichází i s konkrétními radami a typy pro rodiče, prodejce alkoholu a provozovatele hospod.

Druhá strana mince v této problematice je k zamyšlení, zda je dobré, že v hospodách, restauracích, pivních nálevnách je nealkoholický nápoj dražší než půllitr piva.

Projekt Respektuj 18 letos přináší i novinku v podobě pravidelné měsíční rubriky, kde se lidé mohou radit s odborníkem, jak s dětmi mluvit o alkoholu, například před odjezdem na školní výlet. Ptát se mohou i na webových stránkách www.repektuj 18.cz.

V rámci projektu je lidem rozdávána příručka Alkohol a děti? Řekněte NE!.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám