Hlavní obsah

Den otevřených dveří v integrovaném výjezdovém centru v Bílovci

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den otevřených dveří připravilo na 15. května v čase od 9 do 17 hodin nové integrované výjezdové centrum (IVC) v Bílovci v ulici Boženy Němcové č. 1182/8. Návštěvníci si budou moci prohlédnout prostory centra a zásahovou techniku, čekají na ně i ukázky zásahů hasičů a záchranářů.

Foto: Archiv Bílovec
Článek

V objektu, který byl slavnostně otevřen 13. dubna, pracují dvě složky Integrovaného záchranného systému MSK, a to Hasičský záchranný sbor MSK, územní odbor Nový Jičín, stanice Bílovec, a výjezdová skupina rychlé záchranné pomoci Bílovec Zdravotnické záchranné služby MSK.

„Koncepce tohoto centra tady byla už dlouho před jeho realizací. To, že v Bílovci opravdu vzniklo, beru jako obrovský přínos, protože výrazně přispělo ke zvýšení bezpečnosti ve městě,” konstatoval starosta Bílovce Pavel Mrva.

„Jako pozitivní vnímám i to, že díky výjezdovému centru byla zrekonstruována a smysluplně využita část města. Nyní nás čekají opravy příjezdových komunikací, které budou financovány z rozpočtu Moravskoslezského kraje. Společně s tím bude zrekonstruováno celé území v oblasti ulic Jeremenkova a Boženy Němcové, včetně oprav kanalizace, rozvodu plynu a vodovodního řadu. Na financování této akce se však nebude podílet jen kraj, ale půjde o sdruženou investici více subjektů. Z rozpočtu města bude opravena část Jeremenkovy ulice s důrazem na řešení parkování vozidel a zvýšení bezpečnosti průjezdu vozidel zejména v zimních měsících. Práce by měly být zahájeny v příštím roce,” dodal starosta.

Přestavba někdejšího záložního velitelského stanoviště a skladu civilní ochrany na moderní stanici přišla zhruba na 29 miliónů korun. Téměř dvě třetiny částky šly z dotace Moravskoslezského kraje, třetina ze státního rozpočtu. Na financování výstavby se podílely také obce v hasebním obvodu bílovické stanice HZS MSK, a to zhruba částkou 600 tisíc korun. 

Nový objekt IVC přináší řadu výhod - je mimo centrum města a dopravní ruch, výjezd složek IZS k zásahům je odtud rychlejší a bezpečnější. Blíž je například dálnice D1 i s klimkovickým tunelem. Je tu více místa na výcviky. 

Reklama

Výběr článků

Načítám